Europees onderzoek naar overname FitBit door Google

04-08-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Europees onderzoek naar overname FitBit door Google

De Europese Commissie start een onderzoek naar de overname van de fabrikant van fitnesstrackers FitBit door Google. De commissie onderzoekt of Google zijn marktpositie verstevigt met behulp van de data die FitBit verzameld bij gebruikers. Google ontkent overigens dit van plan te zijn.

Google nam FitBit vorig jaar over voor een bedrag van 1,88 miljard euro. Eerder voerde de Europese Commissie al een verkennend onderzoek uit naar de overname. Nu kondigt de commissie een officieel onderzoek aan. 

Eurocommissaris Margrethe Vestager wijst erop dat Google de data die FitBit in handen heeft kan gebruiken om een groot voordeel te verkrijgen op de advertentiemarkt. Dit maakt het voor concurrerende partij moeilijker de strijd aan te gaan met Google's advertentiediensten. Ook wordt onderzocht in hoeverre Google impact heeft op de digital health sector in Europa. Deze sector is volgens de Europese Commissie nog groeiende. Ook moet het onderzoek uitwijzen in hoeverre Google concurrerende wearablediensten kan tegenwerken, bijvoorbeeld via zijn mobiele besturingssysteem Android.

Terug naar nieuws overzicht