Facebook krijgt Braziliaanse boete wegens niet blokkeren Bolsonaro aanhangers

03-08-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Facebook krijgt Braziliaanse boete wegens niet blokkeren Bolsonaro aanhangers

Facebook voldeed niet aan een bevel van het Braziliaanse hooggerechtshof om bepaalde accounts van aanhangers van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro wereldwijd te blokkeren. Het bedrijf krijgt daarom een boete opgelegd van 1,92 miljoen reais, omgerekend zo'n 312.000 euro.

Het hooggerechtshof oordeelde eerder in een rechtszaak over desinformatie verspreid door aanhangers van Bolsonaro dat Facebook de accounts in kwestie moest blokkeren. Dit is volgens de rechter nodig aangezien de accounts mogelijk gebruikt worden om criminele handelingen te plegen. Facebook en Twitter blokkeerden deze accounts wel in Brazilië, maar niet wereldwijd.

Dwangsom

Facebook krijgt hiervoor een boete van 1,92 miljoen reais opgelegd. Het gaat om een dwangbevel; iedere dag dat Facebook de accounts niet alsnog wereldwijd blokkeert wordt de boete met 100.000 reais verhoogd. Het is niet bekend om Twitter een vergelijkbare boete te wachten staat.

Facebook en Twitter kondigden eerder al aan beroep aan te tekenen tegen het moeten blokkeren van de accounts. Ook president Bolsonaro kondigde gerechtelijke stappen aan.

Terug naar nieuws overzicht