Microsoft aast op Amerikaanse activiteiten TikTok

03-08-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Microsoft aast op Amerikaanse activiteiten TikTok

De Amerikaanse president Donald Trump wil de social media-app TikTok verbieden. Een verbod op TikTok, eigendom van het Chinese bedrijf ByteDance, moet op korte termijn worden uitgevoerd, melden Amerikaanse media. Microsoft werkt tegelijkertijd aan een deal om de Amerikaanse activiteiten van TikTok in handen te krijgen, bevestigt het bedrijf.

TikTok ligt al enige tijd onder vuur. De app biedt gebruikers de mogelijkheid korte filmpje te plaatsen en is populair onder tieners. De Verenigde Staten (VS) zien de app als een gevaar voor de nationale veiligheid. ByteDance zou veel informatie over Amerikaanse burgers in handen kunnen krijgen via de app, die vervolgens doorgespeeld kan worden aan de Chinese overheid. TikTok ontkent data te delen met de Chinese overheid.

'Verbod op komst'

Eerder verbood India al het gebruik van de app. Ook de Verenigde Staten (VS) kijken kritisch naar TikTok. De Amerikaanse president deelde eind vorige week aan boord van zijn presidentiële vliegtuig officieel mee de app te willen verbieden.

Eerder meldde financieel persbureau Bloomberg nog dat gewerkt werd aan een order die het moederbedrijf ByteDance dwingt TikTok te verkopen. Microsoft is in gesprek met ByteDance over de overname van de Amerikaanse activiteiten van het bedrijf. Dergelijke gesprekken zijn inmiddels door Microsoft bevestigd; uit een gesprek tussen Microsoft-CEO Satya Nadella en Trump afgelopen zondag blijkt dat de president akkoord gaat met een overname van de Amerikaanse activiteiten van TikTok door Microsoft. Het Amerikaanse IT-bedrijf wil uiterlijk 15 september een deal bereiken. Deze deadline is volgens Reuters opgelegd door CFIUS, een overheidsorgaan in de VS die toezicht houdt op buitenlandse investeringen.

Terug naar nieuws overzicht
Security