EU legt sancties op aan hackers uit Rusland, China en Noord-Korea
01-08-2020 | door: Redactie
Deel dit artikel:

EU legt sancties op aan hackers uit Rusland, China en Noord-Korea

De Europese Unie heeft sancties opgelegd aan verschillende hackers uit Rusland en China (APT10) gesanctioneerd. Er zijn ook sancties tegen twee bedrijven uit China en Noord-Korea opgelegd, en tegen het GRU, een onderdeel van de Russisch geheime dienst. De sanctieregeling bepaalt dat de EU nu activa kan bevriezen en EU-inreisverboden gelden ook voor desbetreffende personen.

Het gaat onder andere om vier Russische agenten die volgens de EU een poging tot een cyberaanval ondernamen tegen de organisatie die zich bezighoudt met het verbod op chemische wapens in Den Haag. 

Verder vallen er tweede leden van de Chinese hackergroep APT10 onder de sancties die IT-serviceproviders over de hele wereld hebben aangevallen met de Cloud Hopper campagne.

De EU noemt ook de aanvallen met de WannaCry- en NotPetya-malware waarbij Noord-Koreanen betrokken waren. Verder valt een hacker, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de massale hackeraanval op de Bondsdag in 2015, ook tzt onder de sanctie maatregelen.

De Europese Unie en de lidstaten zullen elk land blijven oproepen om passende maatregelen te nemen tegen actoren die kwaadwillende cyberactiviteiten uitvoeren, aldus de EU-minister van Buitenlandse Zaken Josep Borrell.

Terug naar nieuws overzicht
Security