Royal Wagenborg kiest voor het Thinkwise low-code platform

02-08-2020 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Royal Wagenborg kiest voor het Thinkwise low-code platform

Royal Wagenborg, een van de grootse multipurpose rederijen van Europa, kiest voor het Thinkwise Platform om haar legacy bedrijfssoftware te moderniseren. De belangrijkste redenen zijn de hoge ontwikkelsnelheid, flexibiliteit, toekomstbestendigheid en het feit dat Thinkwise het meest volwassen low-code platform is voor het realiseren van een volledig kernsysteem.

Royal Wagenborg is een familiebedrijf dat in 1898 werd opgericht, met een vloot van 180 multipurpose schepen en vestigingen over de hele wereld. De rederij verscheept diverse soorten droge lading voor bedrijven tussen met name Noordwest-Europa, Noord-Amerika en de Middellandse Zee. De afgelopen 18 jaar ontwikkelde het een eigen softwareplatform op basis van LANSA en AS/400, dat alle unieke bedrijfsprocessen voor de vele divisies van de internationale organisatie ondersteunt.

Deze software is inmiddels technologisch verouderd, waardoor de behoefte groeide naar nieuwe bedrijfssoftware met betere ondersteuning voor moderne technologieën als cloud, kunstmatige intelligentie en procesautomatisering. Na een intensief selectietraject besloot Royal Wagenborg met Thinkwise in zee te gaan om op basis van low-code alle bestaande functionaliteit te moderniseren. Hiermee is de organisatie klaar voor de toekomst, en kan het mogelijkheden creëren voor procesautomatisering en het nemen van data-gedreven beslissingen.

Berend Hut, Corporate ICT-manager bij Wagenborg: “Thinkwise is een toegankelijke no-nonsense organisatie die de taal spreekt van Wagenborg. Hun low-code platform is als enige volwassen genoeg om ons volledige softwareplatform te kunnen vervangen. We verwachten in hoog tempo de bestaande functionaliteit opnieuw te bouwen en gaandeweg afscheid te nemen van onze huidige systemen.”

Intensief selectietraject
De strategische keuze voor Thinkwise kwam niet zomaar tot stand. Zo benaderde Royal Wagenborg leveranciers van ruim 50 standaard softwarepakketten en enkele van low-code platformen.

“Het idee was aanvankelijk om voor alle deelprocessen binnen onze bedrijfsvoering standaard softwarepakketten te selecteren en die te koppelen,” vertelt Hut. “Er was simpelweg geen passende combinatie van pakketten dat meerdere delen van ons proces – of het als geheel - dekte.”

Het realiseren van deze best-of-breed strategie bleek zeer arbeidsintensief en kostbaar, waardoor het zelf opnieuw bouwen van de software een meer realistische optie bleek. Hut was hierbij gecharmeerd geraakt van low-code, met name door de hoge ontwikkelsnelheid en flexibiliteit van de software.

Hut: “Wij wilden een toekomstbestendig IT-platform realiseren. Dit was onmogelijk met zoveel verschillende softwarepakketten, los van het feit dat het erg duur werd. We moesten vaak voor alle functionaliteit betalen, terwijl we slechts een deel van een pakket gebruikten.”

Uiteindelijk deed Hut een Proof of Concept met drie softwareleveranciers, waaruit Thinkwise als beste uit de bus kwam: “Het platform sprak zowel onze eindgebruikers als ontwikkelaars aan. Thinkwise gaf ons al snel het vertrouwen dat we met dit low-code platform alle softwareoplossingen kunnen realiseren die nodig zijn. Verder ligt het tempo van software bouwen zeer hoog, en het platform wordt continu verbeterd en aangevuld met nieuwe functionaliteit en technologie.”

Procesautomatisering en AI
Na een door Thinkwise verzorgde training stelde Royal Wagenborg een apart team samen uit twee leden van haar senior development-team, drie junior developers en een programmamanager. Ervaren Thinkwise consultants bieden ondersteuning in de eerste fase van het project. “We zitten nu midden in de ontwikkeling,” vertelt Hut. “We verwachten al in oktober het eerste deel van ons platform draaiend te hebben, maar we hebben onlangs al de eerste resultaten aan de business opgeleverd in de vorm van een stuk CRM-functionaliteit. Dit resultaat is in twee weken opgeleverd en werd heel enthousiast ontvangen. Dat was met een traditionele ontwikkeltool nooit zo snel mogelijk geweest.”

Met het Thinkwise Platform is Royal Wagenborg in staat om veel meer in samenspraak met de business bedrijfssoftware te realiseren die beter aansluit op de wensen van de organisatie. “We bouwen nu veel sneller en gerichter precies de software die nodig is,” legt Hut uit. “En omdat we alles in één platform doen, kunnen we nu veel processen en handmatige handelingen automatiseren. Ook is het nu veel eenvoudiger om hierbij nieuwe technologie als IoT en AI in te zetten. Door bepaalde zaken te automatiseren, hoef je daar niet meer over na te denken, en krijgen onze medewerkers meer ruimte voor het ontwikkelen van nieuwe, betere business development ideeën. Dit alles levert een enorm rendement op. Thinkwise is daarom ook een heel belangrijke partner voor ons.”

Terug naar nieuws overzicht

Tags

low code, case, deal