Gartner: werknemer wil smart office in plaats van remote office

31-07-2020 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Gartner: werknemer wil smart office in plaats van remote office

Een toename van het aantal op afstand werkende werknemers en onderbenutting van bestaande kantoorruimtes als gevolg van de COVID-19-pandemie zal in de toekomst leiden tot behoefte aan slimme, met wellness uitgeruste kantoorruimtes, aldus onderzoeksbureau Gartner.

 "Vanwege COVID-19 blijven veel kantoren leeg of onderbenut, omdat werknemers ervoor kiezen om op afstand te werken", zegt Gavin Tay, vice-president onderzoek bij Gartner. “Maar zodra de vergrendeling eenmaal is opgeheven, zullen werknemers die van plan zijn terug te keren naar kantoor grotere zorgen hebben over persoonlijke gezondheid en veiligheid. Kantoren die zijn omgetoverd tot slimme, met wellness uitgeruste ruimtes zorgen ervoor dat werknemers zich veiliger voelen.”

Gebruik geavanceerde technologieën om 24/7 wellness-gecontroleerde, veilige kantoorruimten te creëren

Om een wellness-gecontroleerd kantoor te bouwen, kunnen toepassingsleiders beginnen met het gebruik van geïntegreerde werkplekbeheersystemen (IWMS) -oplossingen die zorgen voor de gezondheid en veiligheid van werknemers. IWMS en resource scheduling-applicaties (RSA's) die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI) en het internet der dingen (IoT), inclusief bewegingssensoren en bakens, kunnen werknemers eraan herinneren om zich te houden aan regels voor sociale afstand op basis van hun verblijfplaats. Blijf doorgaan met het traceren van contacten en promoot het gebruik van virtuele persoonlijke assistenten (VPA's) als wellnesscoaches.

Organisaties moeten niet alleen het bestaande hygiënebeleid uitbreiden met warmtebeeldsystemen, maar ook investeren in systemen die de luchtkwaliteit in realtime bewaken en werknemers op de hoogte houden. Daarnaast zijn eigenschappen die de mogelijkheid bieden om continu te desinfecteren en de luchtkwaliteit te verbeteren door lucht- en oppervlakteverontreinigingen zoals virussen, bacteriën, ziektekiemen, vluchtige organische stoffen, rook en andere allergenen te verminderen, belangrijk. Uiteindelijk zorgt schonere lucht voor een betere recycling van lucht, wat bijdraagt aan energiebesparende voordelen en de werkplek gezonder maakt.

Strategieën die gericht zijn op modernisering van faciliteiten, flexibelere werkomgevingen en de waarde van werknemerservaring zullen de vraag naar slimme werkruimtetechnologieën vormgeven.

Spookkantoren

Het omzetten van lege 'spookkantoren' in 24/7 gezonde, co-working ruimtes zal organisaties extra kosten opleveren. Het kan echter een belangrijke eerste stap zijn in een mitigatieplan, waardoor organisaties een deel van hun verliezen kunnen terugverdienen tijdens een gedeeltelijke, gefaseerde of volledige heropening. Medewerkers die niet op afstand willen werken of thuis geen goede werkomgeving hebben, zullen als eersten profiteren van omgebouwde kantoren. Het openen van dergelijke faciliteiten voor externe werknemers van buiten de organisatie kan extra inkomstenmogelijkheden opleveren, waardoor verliezen kunnen worden terugverdiend.

 "Organisaties kunnen lege kantoorruimtes aanbieden aan samenwerkende leveranciers, door ze te pitchen als slimme en duurzame, gezonde kantoorruimtes die kunnen worden beheerd met technologieën en tools", zegt Rashmi Choudhary, hoofdonderzoeksanalist bij Gartner. “Na het creëren van gezonde co-working-ruimtes uit het verlieslatende bedrijfsvastgoed, kunnen telewerkers met moeilijke werkomgevingen deze kantoorruimtes gebruiken. Co-werkplekken boeken wanneer dat nodig is via applicaties voor resourceplanning wordt een gemak.”

Terug naar nieuws overzicht