Robin.IO maakt mobiele operators blij

Partha Seetala, CEO Robin.IO

27-07-2020 | door: Hans Steeman

Robin.IO maakt mobiele operators blij

Het beheer van complexe IT-systemen is een ware uitdaging. Systeembeheerder kunnen daarover meepraten. Recent sprak DutchIT-channel met Partha Seetala, CEO en oprichter van Robin.IO. Het bedrijf specialiseert zich met het Robin-platform in het automatiseren van de operationele activiteiten in omgevingen waar Kubernetes containers de eerste viool spelen.

Vooral Telecom-operators, zoals het Japanse Rakuten Mobile, behoren tot de pionierende klanten. Rakuten Mobile heeft als missie zo veel mogelijk open standaarden te gebruiken en het netwerk te bouwen op basis van Kubernetes. Containers krijgen daar de voorkeur boven virtuele machines (VM’s).

Het ondersteunen van Kubernetes zorgt voor uitdagingen nu er steeds meer stateless applicaties in opduiken. Dit type toepassingen heeft zijn weg naar de Kubernetes containers gevonden. Door zijn aard, stateless betekent dat er geen data binnen de app wordt bewaard juist opgeslagen, stellen ze hogere eisen aan de IT-omgeving. Elke volgende sessie met die container/app begint met het ophalen van de opgeslagen data. Om dit optimaal te beheren moet een infrastructuur daarop afgestemd zijn. Er is bijvoorbeeld veel rekencapaciteit noodzakelijk.

Robin.IO versnelt en vereenvoudigt het beheer van de IT-omgeving zodanig dat een implementatie die voorheen tot 8 weken werk opleverde, nu aantoonbaar binnen enkele minuten (Robin.IO noemt 8 minuten) mogelijk is. Deze software defined configuratie geeft netwerk- en datacentrum operators de flexibiliteit die ze nodig hebben om snel in te spelen op veranderende klantbehoeften. Containers mogen dan populair zijn, het zijn slechts bouwstenen in een groter geheel.

De behoefte aan Kubernetes bij mobiele operators is evident. De komende 10 jaar zijn zij bezig met de transitie van een traditioneel telecomnetwerk naar een datanetwerk dat geoptimaliseerd is voor 5G-toepassingen. Hierbij hoort een open infrastructuur met duizenden applicaties en locaties waar die draaien. Zonder vergaande automatisering kan dit maatwerk geen commercieel succes worden. Robin garandeert een schaalbare omgeving die met één enkele muisklik parallelle uitrol mogelijk maakt. Voor Robin is geen dedicated hardware nodig, de standaard systemen komen van andere aanbieders die in het segment actief zijn, zoals Ericsson, Nokia en Huawei. CEO Partha Seetala verwacht dat het nog 3 tot 5 jaar duurt voor de telecomnetwerken de complete overstap naar containers gemaakt hebben.

Door: Hans Steeman

Terug naar nieuws overzicht