Object storage op Tape

Harold Koenders, Overland Tandberg

25-07-2020 | door: Blog

Object storage op Tape

Dat tape storage al lang niet meer weg te denken is uiteen modern datacenter is inmiddels wel bekend. Vooral hyperscalers en Cloud providers ontlasten primaire storage omgevingen door minder frequent gebruikte data te archiveren op tape. Een aantal software producenten en het aantal blijft groeien zag de noodzaak ontstaan om ook deze archieven te voorzien van goede data terugvindbaarheid tools. In multi-protocollaire data omgevingen bleek het bijzonder lastig om data die eenmaal uit de primaire omgeving verdwenen is in de secondaire storage omgeving terug te vinden. S3 object storage bracht de oplossing. Deze techniek gebaseerd op Cloud protocollen(ja, Cloud is veel meer dan een externe plaats om data te bewaren) maakt het mogelijk om meta data driven weggeschreven data op elke soort opslag media terug te vinden. Door deze wijze van data benadering wordt kostbare data migratie minder belangrijk.

Object storage verschaft zich toegang tot data via applicaties, middels een API. De kostbare Block en file storage vormen worden gebruikt door het operating system, het efficiënte object storage wordt gecontroleerd door een applicatie.

Object storage slaat gegevens op in een lineaire wijze  met unieke tags, in buckets, dus niet in een hiërarchische structuur. Doordat er geen overhead is van directory metadata die bijgehouden wordt, kan er veel gemakkelijker/efficiënter opgeschaald worden. Metadata worden direct bij het object bewaard, en niet in een backup-server. Met één enkele API oproep zijn zowel het object als de gegevens die erbij horen per direct beschikbaar.

Object storage is zeer veilig en duurzaam, omdat data over het algemeen drie verschillende plaatsen wordt bewaard, wekt met interne mechanismen om beschadiging en verlies van data tegen te gaan door middel van replicatie en controle op voortdurende consistentie.

Tape cartridge fabrikant Fujifilm heeft nu een object storage gebaseerde opslag speciaal voor Tape storage ontworpen, om zo de combinatie van moderne efficiënte storage enerzijds en veilige en zeer goedkope tape storage  anderzijds beschikbaar te maken voor de Big data industry.   

Volgens Fujifilm waren er maar weinig tape-opslagapparaten die naadloos kunnen werken met objectopslag en de cloud. Fujifilm heeft een nieuw tape-formaat voor objectopslag genaamd OTFormat. OTFormat zorgt ervoor dat objecten en metadata efficiënt kunnen worden geschreven en gelezen naar en van tape in native vorm.

Fujifilm noemt het nieuwe systeem Software-defined tape en Object archive in de US en claimt dat deze software het beheer van enorme hoeveelheden gegevens van Petabyte omvang eenvoudig,  op tape opslaat en zo veilige langetermijngegevensopslag tegen lage kosten creëert.

Zoek je meer uitleg over de verschillen tussen traditionele opslagvormen en object storage dan verwijs ik graag naar een eerdere blog over dit onderwerp:

https://dutchitchannel.nl/589346/extreme-groei-voor-object-storage-in.html

Door: Harold Koenders, Overland Tandberg

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Storage, data