FBI onderzoekt grote Twitter hack
17-07-2020 | door: Redactie
Deel dit artikel:

FBI onderzoekt grote Twitter hack

De Amerikaanse politiedienst FBI leidt een onderzoek naar de grote hack bij berichtendienst Twitter. Dat hebben twee ingewijden tegen persbureau Reuters gezegd.

Hackers kaapten op de berichtensite de accounts van grote bedrijven en bekende Amerikanen. Die gebruikten ze om mensen te verleiden bitcoins over te maken. Ze namen onder meer de accounts over van rapper Kanye West en zakenmensen als Bill Gates, Jeff Bezos en Elon Musk.

Mensen kregen de oproep om bitcoins over te maken naar een virtuele rekening om meer bitcoins terug te krijgen. Experts zeggen dat de daders met toegang tot accounts van prominente Amerikanen nog veel meer chaos hadden kunnen zaaien.

Het is nog onduidelijk hoe de daders precies de controle overnamen over de Twitteraccounts. Twitter zei eerder dat ze mogelijk via een of meerdere medewerkers toegang kregen. In Nederland liet het Nationaal Cyber Security Centrum van het ministerie van Justitie en Veiligheid weten onderzoek te doen naar 'de situatie rond Twitter'.

Lessen

Volgens Jornt van der Wiel, cybersecurityspecialist bij Kaspersky, zijn twee belangrijke lessen uit de Twitter hack te trekken. Ten eerste is dat mensen zich meer bewust moeten zijn van de online risico’s en dat ze deze gevaren moeten leren herkennen. Ten tweede dat we niet voorzichtig genoeg kunnen zijn en dat twee-factor-authenticatie aan te raden is voor alle kritieke gegevens.

Iedereen kan slachtoffer worden van cybercriminelen. Dat heeft deze grote scam laten zien, want zelfs de mensen met de meest veilige accounts waren te hacken. Kaspersky schat dat ten minste 367 gebruikers in totaal zo’n 120.000 dollar aan de aanvallers hebben overgemaakt. Al is het aannemelijk dat cybersecurity een van de topprioriteiten van alle grote social media-platforms is, blijkt het niet ondenkbaar dat deze platforms gecompromitteerd worden. Noch websites, noch software zijn volledig immuun voor bugs en menselijke fouten kunnen altijd gemaakt worden.

Zo herken je oplichting in sociale media:

Is er een tijdslimiet gekoppeld aan een actie? Bekijk dan nog eens goed of alles klopt. Tijdslimitet is namelijk een van het belangrijkste elementen van oplichting. Het voorkomt namelijk vaak een grondige controleert en de psychologische druk neemt toe. Mensen zijn sneller te verleiden omdat ze bang zijn een grote kans te missen.

Houd in gedachten dat officiële campagnes altijd bindende documenten bevatten om het promo-aanbod te ondersteunen. Deze worden buiten de sociale media om geplaatst. Bovendien is het financiële gedeelte meestal transparant en niet gebonden aan particuliere bitcoin-portemonnees.

Vergeet niet dat het zeer onwaarschijnlijk is dat een officiële onderneming of persoon vraagt om geld over te maken.

Tips voor de bescherming van social media-accounts:
Maak een wachtwoord sterk en uniek. Dit om ervoor te zorgen dat andere accounts veilig blijven, mocht je wachtwoord gelekt zijn. Om veilige en gecompliceerde wachtwoorden voor elke website te creëren, kun je geheugensteuntjes of een wachtwoordbeheerder gebruiken.

Gebruik twee-factor authenticatie. Hiermee bevestig je de login en het wachtwoord door een speciale code in te voeren. Deze code kun je via een app of sms-bericht ontvangen.

Bekijk welke apps toegang hebben tot je social media-account. Dit is terug te vinden in de instellingen van het account. Het is aan te raden de toegang tot het account van alle apps -in ieder geval deze die je niet vertrouwt- in te trekken, zodat in het geval van een hack het account niet bereikbaar is.

Gebruik "Privacy Checker" om social media profielen meer privé te maken. Hiermee wordt het hackers moeilijker gemaakt om bij gevoelige informatie te komen.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht
Security