Nederlandse MRIguidance krijgt steun vanuit EU
17-07-2020 | door: Redactie

Nederlandse MRIguidance krijgt steun vanuit EU

EIT Health heeft 5,5 miljoen euro toegekend aan startende ondernemingen in Europa, ter ondersteuning van hun bedrijfscontinuïteit. Dit in reactie op de verstoringen door de COVID-19-pandemie. Het reddingsinstrument voor starters werd in mei door EIT Health geïnitieerd. Het Nederlandse MRIguidance krijgt ook steun. 

Innovatieve starters in de biotechnologie, medtech en digitale gezondheid werden opgeroepen om tot 500.000 euro aan investeringen van EIT Health aan te vragen, in ruil voor opties. Het instrument is gelanceerd om de financiële schok van COVID-19 te verzachten en de financieringskloof van startende ondernemingen van de series A, B en brugfinancieringsrondes te overbruggen.

'European Startups' is een tweejarig project, gesteund door de Europese Commissie en het Europees Parlement. In april stelde het projectverslag vast dat de pandemie het aantrekken van risicokapitaal naar verwachting aanzienlijk zal vertragen. Dat veroorzaakt zorgen over de kasstroom van startende ondernemingen. Risicokapitaal is goed voor ongeveer 30-40% van de middelen van startende ondernemingen in Europa. Het verslag vermeldt dat Europese startende ondernemingen twee miljoen mensen in dienst hebben. Het uitblijven van een financieringsoplossing voor deze bedrijven zou verstrekkende gevolgen hebben voor startende ondernemingen.

"In het huidige klimaat ondervinden veel startende ondernemingen problemen bij het bijeenbrengen van cruciale financiering voor hun toekomst. We hebben hier in Europa zeer veelbelovende starters en we kunnen niet toestaan dat COVID-19 een generatie opkomende bedrijven bedreigt. We doen alles in ons vermogen om startende bedrijven in deze moeilijke economische tijd te ondersteunen", aldus Kurt Höller, Director of Business Creation van EIT Health. "Het is echter niet allemaal kommer en kwel - gezondheid is nog nooit zo prominent in beeld geweest. Startende bedrijven die wendbaar kunnen zijn binnen deze veranderende omgeving, kunnen een hele nieuwe reeks kansen oppakken."

Ondanks de zorgelijke situatie vormen gezondheidsgerelateerde start-ups naar verwachting één van de sectoren die het minst getroffen zijn door COVID-19. Het rapport van 'European Startups' vermeldt dat de aandelenkoersen in telemedicine sinds januari een groei van 54% laten zien. Dit wordt gevolgd door huisdierzorg (52%), farmaceutica (30%) en levensmiddelen (21%).

De 11 geselecteerde start-ups krijgen een bedrag tot € 500.000 uitgekeerd. Ze ontwikkelen oplossingen tegen kanker, infectieziekten, wond- en gewrichtsverzorging en hart- en vaatziekten.

EIT Health wil Europa beter in staat stellen de uitdagingen van de pandemie het hoofd te bieden. Het 'Start-up Rescue'-instrument markeert een nieuwe stap op dat gebied. De afgelopen maanden heeft EIT Health in COVID-19 gespecialiseerde starters al opgeroepen zich te melden voor het versnellingsprogramma Headstart en waren er COVID-19 campagnes via het crowdfunding platform Aescuvest. Verder werden vijftien nieuwe projecten om COVID-19 oplossingen te ontwikkelen gestart als onderdeel van het Rapid Response-initiatief. Bovendien brengt een platform op de website innovatoren met elkaar in contact om samen te werken tegen COVID-19.

Voor meer informatie over het reddingsinstrument voor starters in de gezondheidszorg van EIT Health kunt u terecht op eithealth.eu/project/start-up-rescue-instrument.

De geselecteerde start-ups: 

Allcyte GmbH, Oostenrijk - www.allcyte.com 

Hemotune AG, Zwitserland - www.hemotune.ch 

HT BioImaging, Israel - www.htbioimaging.com 

ILya Pharma AB, Zweden - www.ilyapharma.se 

Mowoot, Spanje - www.mowoot.com

MRIguidance B.V., Nederland - mriguidance.com

Neurent Medical, Ierland - www.neurentmedical.com

Orthox Holdings Limited, Verenigd Koninkrijk - www.orthox.co.uk

Oxford Endovascular Ltd, Verenigd Koninkrijk - www.oxfordendovascular.com

Portabiles HealthCare Technologies, Duitsland - www.portabiles-hct.de

Volumina Medical, Zwitserland - www.volumina-medical.ch 

Terug naar nieuws overzicht