Witold Kepinski - 16 juli 2020

Data Matters levert digitaal archief voor de zorg

Data Matters levert nu een digitaal archief voor de zorg als hoogwaardige cloudoplossing. Voor de on-premises en cloudgebaseerde archief en content management oplossingen wordt hierbij de object store van Hitachi Vantara – Hitachi Content Platform gebruikt. Voor het beheer van de dossiers biedt Data Matters SEAL (Secure Electronic Archive Library) van Star Storage.

In de praktijk bewezen technologie voor een centrale archiefdienst, aangepast aan de bijzondere eisen en wensen van gebruikers ten aanzien van informatiebeveiliging, compliance, duurzame toegankelijkheid en het gestandaardiseerd gebruik van cliëntendossiers voor betere, veiligere en snellere zorg op maat. Dat is de kern van een bijzondere archieffunctie voor de zorgsector. In de praktijk zal het nieuwe digitale archief tevens tot kostenbesparing leiden, omdat de oude toepassing voor het maken van cliëntendossiers wordt uitgefaseerd en de zorginstellingen afgesloten dossiers vanuit de nieuwe applicatie naar het centrale archief kunnen overbrengen.

De verwerking van gezondheidsgegevens in een cloudoplossing, de toepasselijkheid van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de beschikbaarheids- en continuïteitseisen van deze dossiers voor deze zorgorganisaties, zorgde vervolgens voor een zeer gedegen, multidisciplinair voortraject, waarin de clouddienst gedetailleerd werd uitontwikkeld.

“Wij leveren weliswaar al jaren archiefdiensten op afstand op basis van Hitachi Vantara en Star Storage aan onder meer gemeenten en regionale overheden, maar voor de zorgsector ligt de lat terecht hoger; zowel voor wat betreft privacybescherming als beschikbaarheid en continuïteit”, aldus Paul Schindeler, CEO van Data Matters. “In de zorg overstijgen de randvoorwaarden die in de praktijk gangbaar zijn voor bijvoorbeeld een openbaar stadsarchief”. Zo hebben partijen onder meer gekozen voor encryptie van de cliëntendossiers, waarbij Data Matters als leverancier geen toegang heeft en verkrijgt tot de sleutels. Ook wordt er - bovenop de bestaande beveiligingsfunctionaliteit - bij het delen van dossiers gebruik gemaakt van tweefactor-authenticatie.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024