TikTok krijgt boete in Zuid-Korea wegens verzamelen gegevens kinderen

16-07-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

TikTok krijgt boete in Zuid-Korea wegens verzamelen gegevens kinderen

TikTok krijgt in Zuid-Korea een boete opgelegd wegens het verwerken van gegevens van kinderen zonder toestemming van hun ouders. Het gaat om een boete van omgerekend 135.400 euro, wat gelijk staat aan 3% van de jaaromzet in Zuid-Korea.

Dit meldt ZDNet. De boete is opgelegd door de Korea Communications Commission (KCC), dat vorig jaar een onderzoek begon naar TikTok. De toezichthouder stelt dat TikTok gegevens verzamelde van kinderen van jonger dan 14 jaar, zonder hiervoor toestemming te vragen aan hun ouders. Dit is in strijd met de Zuid-Koreaanse wet. TikTok verzamelde in de periode 31 mei 2017 tot 6 december 2019 volgens de KCC de gegevens van tenminste 6.007 kinderen. 

Dataopslag buiten Zuid-Korea

Ook wijst de toezichthouder erop dat TikTok gebruikers niet heeft geïnformeerd dat hun gegevens naar het buitenland worden gestuurd. TikTok slaat volgens het onderzoek zijn data op bij Alibaba Cloud, Fastly, Edgecast en Firebase. Specifiek de Zuid-Koreaanse gegevens worden volgens de KCC bij Alibaba Cloud opgeslagen in de Verenigde Staten en Singapore.

TikTok zegt in een reactie tegen de toezichthouder spijt te hebben gebruikers niet beter te hebben geïnformeerd over de wijze waarop hun data wordt opgeslagen. Het bedrijf belooft dit in het voortaan beter te zullen doen.

Terug naar nieuws overzicht