Rechter: Ierse overheid gaf geen staatssteun aan Apple

15-07-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Rechter: Ierse overheid gaf geen staatssteun aan Apple

De Ierse overheid heeft geen staatssteun gegeven aan Apple. Het Amerikaanse bedrijf hoeft een boete van miljarden euro's die het eerder opgelegd kreeg door de Europese Commissie niet te betalen. Dit oordeelt het Gerecht van de Europese Unie. De Europese Commissie kan in beroep tegen de uitspraak.

De zaak draait om een speciaal Iers belastingtarief waar Apple gebruik van maakte in de periode 2003-2014. Eurocommissaris Margrethe Vestager noemde deze speciale behandeling eerder een vorm van staatssteun. Apple kreeg hierop een boete opgelegd die door rentes is opgelopen tot bijna 14 miljard euro.

Apple uitte al direct felle kritiek op de boete. Zo stelde topman Tim Cook onder meer dat de Europese Commissie de fiscale wetten in Ierland negeert en het internationale fiscale systeem overhoop gooit.

Europese Commissie is vaker teruggefloten

Het is niet de eerste keer dat de Europese Commissie door de rechter wordt teruggefloten in een dergelijke zaak. Dit gebeurde eerder ook in een rechtszaak over Belgische belastingafspraken, waarbij bedrijven geen belasting hoefden te betalen over winsten die zij niet in België realiseerden.

Ook Nederland had het eerder met de Europese Commissie aan de stok over dergelijke belastingconstructies. Het ging hierbij in het specifiek op belastingafspraken die de Belastingdienst maakte met Starbucks. De Europese rechter oordeelde eerder dat de Europese Commissie hierbij fouten heeft gemaakt en de afspraken niet als ongeoorloofde staatssteun kunnen worden gezien.

Terug naar nieuws overzicht