Britten weren Huawei uit 5G netwerk

14-07-2020 | door: Redactie

Britten weren Huawei uit 5G netwerk

Het Verenigd Koninkrijk zal de Chinese telecomspeler Huawei uitsluiten van zijn 5G-netwerk. Dat heeft de Britse regering aangekondigd. Het Britse kabinet kwam bijeen om de betrokkenheid van het Chinese Huawei bij het 5G-netwerk te bespreken en verder in te perken. Eerder werd bekend dat exploitanten Huawei's rol tegen 2023 al moesten beperken tot 35 procent, maar insiders zagen al aankomen dat dat percentage sneller zou worden teruggebracht naar nul. Dinsdag werd dus besloten om Huawei volledig uit te sluiten bij de uitrol van het Britse 5G-netwerk.

Volgens de regering houdt het gebruik van Huawei een nationaal veiligheidsrisico in, zo zei minister van Digitale Zaken Oliver Dowden. Concreet zal het vanaf eind dit jaar verboden zijn om nog apparatuur te kopen van Huawei, en tegen 2027 moet het huidige Huawei-materiaal verwijderd zijn. De beslissing dreigt de relaties met China onder spanning te zetten.

Ommekeer in het beleid
Het directe excuus voor de ommekeer in het beleid van de Britse premier Boris Johnson is de impact van nieuwe Amerikaanse sancties. Die hebben volgens Londen invloed op Huawei's vermogen om in de toekomst een betrouwbare leverancier te blijven.

In januari ondertekende Johnson een door de regering van Theresa May opgestelde 5G-overeenkomst, waardoor Huawei bepaalde 'niet-kritieke onderdelen' voor het Britse netwerk mocht gaan leveren. Dat leidde tot verontwaardiging in Washington, dat de Britten juist met klem had opgeroepen niet in zee te gaan met het Chinese bedrijf.

Teleurgesteld

Edward Brewster, woordvoerder van Huawei UK, zegt teleurgesteld te zijn: "Deze teleurstellende beslissing is slecht nieuws voor iedereen in het VK met een mobiele telefoon. Het dreigt Groot-Brittannië de digitale langzame rijstrook in te sturen, de rekeningen op te drijven en de digitale kloof te verdiepen. In plaats van te 'nivelleren', nivelleert de regering en wij dring er bij hen op aan om opnieuw te overwegen. We blijven erop vertrouwen dat de nieuwe Amerikaanse beperkingen de veerkracht of veiligheid van de producten die we aan het VK leveren niet zouden hebben aangetast. Helaas is onze toekomst in het VK gepolitiseerd geworden, dit gaat over het Amerikaanse handelsbeleid en niet over veiligheid. In de afgelopen 20 jaar heeft Huawei zich gericht op het bouwen van een beter verbonden VK. Als een verantwoord bedrijf zullen we onze klanten blijven ondersteunen zoals we altijd hebben gedaan. We zullen een gedetailleerde evaluatie uitvoeren van wat de aankondiging van vandaag betekent voor ons bedrijf hier en we zullen met de Britse regering samenwerken om uit te leggen hoe we kunnen blijven bijdragen aan een beter verbonden Groot-Brittannië."

Door: Witold Kepinski in samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht