Printers voor consumenten in trek

15-07-2020 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Printers voor consumenten in trek

In mei 2020 domineerde de consumentenprintmarkt, vooral inkjet-MFP’s en goedkope consumentenmodellen waren in trek. De zakelijke uitgaven bleven mager, volgens de laatste gegevens van CONTEXT, een IT-marktintelligentiebedrijf. In Nederland daalde de verkoop met 1 procent maar nam de omzet met 2,7 procent toe.

"De verschuiving naar consumentenverkopen was dramatisch en plotseling", zegt Antonio Talia, Head of Business Analysts bij CONTEXT. "Nu de lockdowns afnemen, moeten distributeurs erop voorbereid zijn dat de markt de andere kant op gaat."

De totale volumes bleven jaar op jaar stabiel, hoewel de resultaten per land verschilden. Er waren duidelijke omzetdalingen, als gevolg van dalende bedrijfsverkopen. De omzet daalde met -40,1% in Frankrijk en met -27,2% in het VK. De omzet in Spanje en Italië daalde met respectievelijk -6,9% en -5,7%. De omzetverdeling in mei van dit jaar was 58,9% zakelijk tot 41,1% consument, vergeleken met 73,1% zakelijk en 26,9% consument in mei vorig jaar (er zijn vorig jaar nog 2 werkdagen vergeleken met dit jaar). In normale tijden zijn de inkomstencijfers gunstig voor het bedrijfsleven vanwege de minder, grotere investeringen die bedrijven doen. Deze aanslag op het marktaandeel zal geleidelijk worden teruggedraaid zodra de vraag van bedrijven terug is en de overtollige voorraad is doorgeschoven naar de eindklanten.

De verkoop aan consumentenkanalen bleef stabiel en de verkoop aan zakelijke kanalen daalde. De verkoop per eenheid aan zakelijke wederverkopers daalde jaar op jaar met -39,4% en de verkoop aan detailhandelaren die gericht waren op dienstverlening aan bedrijven daalde met -28%. De verkoop aan consumentenkanalen steeg met + 2,2% voor winkelketens en + 11,2% voor consumentenverkopers, aangezien het online werken consumenten aanmoedigde om thuisapparatuur op te frissen. In deze consumentgestuurde markt deden inkjet-MFP's het goed; de coronavirusvergrendelingen waren een uitdaging voor andere categorieën, met name de verkoop van zakelijke laserapparaten. De wijzigingen hebben waarschijnlijk geleid tot een teveel aan voorraad in het kanaal.

"Hoewel de situatie per land verschilt, zijn de trends van de afgelopen maanden duidelijk: consumenten-inkjet-MFP's presteren goed, de bedrijfsuitgaven dalen en de markt is verschoven naar consumentenprinters. Nu de kantoren weer opengaan, moeten distributeurs anticiperen op een herstel van de bedrijfsverkopen in de tweede helft van het jaar ”, voegt Antonio toe.

Terug naar nieuws overzicht