Gartner: IT-investeringen dalen met ruim zeven procent
13-07-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: IT-investeringen dalen met ruim zeven procent

De wereldwijde IT-uitgaven dalen in 2020 met 7,3% tot 3,5 biljoen dollar. Wel herstelt de IT-sector naar verwachting sneller van de impact van de COVID-19 crisis dan de rest van de economie.

Dit voorspelt onderzoeksbureau Gartner. "De totale IT-investeringen dalen naar verwachting in 2020 scherp, maar het herstel zal sneller en soepeler zijn dan de rest van de economie", zegt John-David Lovelock, distinguished research vice president bij Gartner. Het onderzoeksbureau verwacht dat de crisis bedrijven dwingt sneller digitaler te worden.

Alle segmenten getroffen

De totale IT-investeringen in 2020 komen naar verwachting uit op 3,5 biljoen dollar. De investeringen lopen in alle segmenten van de IT-sector terug. Het segment devices wordt het hardst getroffen doordat de uitgaven aan apparaten in 2020 in reactie op de crisis laag blijven. Naar verwachting krimpt dit segment met 16,1%.

Thuiswerken zorgde voor een piek in investeringen in devices. Deze piek houdt echter niet aan; Gartner verwacht dat de investeringen de komende tijd niet zullen terugkeren naar het niveau van 2019.

gartner-it-investeringen-2019-2021-screenshot.png

Drie fases na COVID-19

Gartner verdeelt het herstel van de COVID-19 crisis in drie fases. Bedrijven gaan de komende tijd de tweede fase in: de herstelfase. Hierin kampen bedrijven met een achterstand aan IT-projecten en hebben minder beschikbare financiële middelen om deze projecten uit te voeren. CIO's zijn daardoor geneigd abonnement-gebaseerde producten en cloud services te kiezen, aangezien deze minder initiële investeringen vereisen. Infrastructure-as-a-Service (IaaS) profiteert hiervan naar verwachting en groeit met 13,4% naar 50,4 miljard dollar in 2020. Gartner verwacht dat de markt in 2021 met 27,6% groeit naar 64,3 miljard dollar. De investeringen in cloud conferencing stijgen naar verwachting met 46,7% in 2020.

"Nu lockdown-maatregelen worden versoepeld keren veel bedrijven op korte termijn terug naar een hogere omzetzekerheid. Dit maakt het mogelijk beperkingen op de cash flow op te heffen en stelt CIO's in staat hun investeringen in IT te hervatten", aldus Lovelock. Gartner verwachting zorgt dit in 2020 en 2021 voor groei.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud