Z-CERT en EclecticIQ bieden cybersecurity voor Nederlandse zorgsector

14-07-2020 | door: Redactie

Z-CERT en EclecticIQ bieden cybersecurity voor Nederlandse zorgsector

EclecticIQ, wereldwijd aanbieder van Cyber Threat Intelligence (CTI) technologie, die beschikt over zijn eigen team CTI experts (Fusion Center), en Z-CERT, het Computer Emergency Response Team (CERT), opgericht voor de Nederlandse zorgsector, hebben vandaag aangekondigd te gaan samenwerken. De partijen willen het uitwisselen van threat intelligence tussen gezondheidsorganisaties stimuleren.

Z-CERT, opgericht in 2017 door de zorgkoepers NFU, NVZ en GGZ Nederland, breidt haar CTI-capaciteit snel uit en werkt samen met EclecticIQ om dit proces te versnellen. Z-CERT werkt dagelijks nauw samen met andere (inter-) nationale CERT's, zoals het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en de Amerikaanse Health ISAC. Covid-19-gerelateerde ontwikkelingen hebben geleid tot een versnelling van de plannen van Z-CERTS om CTI-middelen te implementeren.

Centraal in deze samenwerking staat EclecticIQ Platform, het Threat Intelligence Platform (TIP) van EclecticIQ, dat fungeert als werkbank van het analistenteam. Naast zijn TIP biedt EclecticIQ gratis analistenondersteuning om de Z-CERT-analisten te helpen bij het vergroten van hun CTI-capaciteiten en het team vertrouwd te maken met EclecticIQ Platform, de functies en typische automatiseringsprocessen, maar ook met het implementeren van algemene analistenworkflows.

"EclecticIQ Platform helpt ons de snelheid van onze analyse- en correlatiecapaciteit te verbeteren en threat intelligence te delen met onze deelnemers", aldus Wim Hafkamp, Directeur bij Z-CERT. "We kijken uit naar onze samenwerking en naar de voordelen die het uitwisselen van informatie over cyberdreigingen met zich meebrengt voor de digitale beveiliging van de gezondheidszorg."

"Dit initiatief is een reactie op de Covid-19-crisis en EclecticIQ die de gezondheidszorg te hulp wil schieten", zegt Karen Sundermann, VP of Government bij EclecticIQ. "Wij zijn van mening dat we samen met Z-CERT ziekenhuizen sneller kunnen voorzien van actuele threat intelligence, en zo de zorgsector in het algemeen en patiënten in het bijzonder te helpen beschermen."

Z-CERT bedient ruim 100 zorginstellingen waaronder de Nederlandse (universitaire) ziekenhuizen. Ook maken diverse GGZ instellingen en andere zorgaanbieders gebruik van de diensten van Z-CERT. Naar verwachting worden de komende jaren nog veel meer zorginstellingen aangesloten.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Zorg, Security
Security