Nieuwste Intel Thunderbolt 4 versie biedt universele kabelconnectiviteit voor iedereen

09-07-2020 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Nieuwste Intel Thunderbolt 4 versie biedt universele kabelconnectiviteit voor iedereen

Intel introduceert Thunderbolt 4, de nieuwe-generatie universele kabelconnectiviteitsoplossing. Deze levert betere minimumprestaties, meer gebruiksmogelijkheden en USB4-specifieke compliance. Thunderbolt 4 biedt voor het eerst maximaal vier Thunderbolt-poorten en universele kabels tot maximaal twee meter. Intel’s aankomende mobiele processors met de codenaam Tiger Lake zullen de eerste zijn die Thunderbolt 4 integreren.

Intel kondigt ook de Thunderbolt 4-controller JHL8x40-serie aan. Deze is compatibel met de honderden miljoenen Thunderbolt 3-pc's en -randapparatuur die al beschikbaar zijn.

Thunderbolt-producten bieden een consistente, toonaangevende set van mogelijkheden voor het verbinden van computers aan data, video en voeding met de eenvoud van slechts één USB Type-C-poort. Maak verbinding met krachtige Thunderbolt-docks, displays, snelle storage en elk ander USB-device voor een overzichtelijke werkplek. Om te zorgen voor een consistente, optimale ervaring en optimaal gebruik binnen een brede reeks van producttypen en producenten, werkt Intel nauw samen met een ecosysteem van computer-, randapparatuur- en kapelpartners voor de verplichte certificering van alle Thunderbolt-producten.

Thunderbolt 4 bouwt voort op de innovatie van Thunderbolt 3 voor echte universele kabelconnectiviteit. Het biedt altijd 40 Gbps-snelheid en data, video en voeding via één connectie. Het is de meest omvattende Thunderbolt-specificatie tot nu toe met compliance met de meest brede set van standaardspecificaties binnen de sector, waaronder USB4, DisplayPort en PCI Express (PCIe). De nieuwe oplossing is volledig uitwisselbaar met eerdere generaties Thunderbolt- en USB-producten.

De certificeringseisen van Thunderbolt 4 zijn onder meer:

Verdubbeling van de minimum video- en data-eisen van Thunderbolt 3.
- Video: ondersteuning voor twee 4K-displays of een 8K-display.
- Data: PCIe met 32 Gbps voor storage-snelheden tot 3.000 MBps.

Ondersteuning van docks met maximaal Thunderbolt 4-poorten.

Opladen van een pc via ten minste één computerpoort of via een dockingstation.

De computer is uit de slaapstand te halen door het toetsenbord of de muis aan te raken als dat apparaat verbonden is met een Thunderbolt-dock.

Vereiste, op Intel VT-d gebaseerde direct memory access-bescherming (DMA), die helpt tegen fysieke DMA-aanvallen. Meer daarover is te vinden in de Thunderbolt Security Brief.

Beschikbaarheid

Later dit jaar levert Intel de nieuwe Thunderbolt 4 controller JHL8x40-serie, waaronder:

JHL8540- en JHL8340-hostcontrollers voor computerbouwers
JHL8440-devicecontroller voor producten van randapparatuur

De eerste computers en randapparaten met Thunderbolt 4-poorten worden later dit jaar verwacht. Dat is inclusief laptops die via het innovatieprogramma Project Athena van Intel worden geverifieerd.

Terug naar nieuws overzicht