Zoom profiteert van sterke vraag naar Video as a Service

10-07-2020 | door: Witold Kepinski

Zoom profiteert van sterke vraag naar Video as a Service

Nieuwe gegevens van Synergy Research tonen aan dat de markt in het eerste kwartaal van 2020 voor SaaS voor conferenties jaar op jaar met 17% groeide tot meer dan 800 miljoen dollar, waarbij alle groei te danken is aan één enkele leverancier - Zoom.

Terwijl andere grote leveranciers hun inkomsten vlak of enigszins zagen dalen, groeide Zoom vanaf het eerste kwartaal van 2019 met 148%. Dit komt voornamelijk door de structuur van de markt, die uit twee hoofdsegmenten bestaat.

Het grotere segment is de meer traditionele web- / videoconferenties, die wordt geleid door Cisco, LogMeIn en Microsoft. De inkomsten uit dit segment bleven nagenoeg gelijk en daalden met 1% ten opzichte van vorig jaar.
Het kleinere VaaS-segment (Video as a Service) steeg daarentegen met 80% en wordt gedomineerd door Zoom, wiens marktaandeel in het eerste kwartaal bijna tien keer zo groot was als dat van zijn naaste concurrent. Over het algemeen behoudt Cisco nog steeds zijn nummer één positie in SaaS voor conferenties.

Het VaaS-aandeel in de SaaS-markt voor conferenties groeide gestaag, van 15% eind 2017, tot 20% eind 2018, tot 27% in het laatste kwartaal van 2019. In het eerste kwartaal van 2020 echter, VaaS aandeel van het totaal sprong nog eens zeven procentpunten. Uit de voorspelling van Synergy blijkt dat VaaS de komende vijf jaar een steeds groter deel van de totale markt blijft innemen.

"De markt ging al in een richting die gunstig was voor VaaS in het algemeen en specifiek voor Zoom, maar de impact van COVID-19 heeft die trend een boost gegeven", zegt Jeremy Duke, oprichter en hoofdanalist van Synergy Research Group. “Eerder begon VaaS grip te krijgen op de middenmarkt en bij grote ondernemingen, wat hielp om de algehele marktkansen uit te breiden. Nu zien we plotseling VaaS-gebruik over de hele linie bloeien. We verwachten dat die winsten door zullen gaan, lang nadat de effecten van de pandemie zijn afgenomen.”

Terug naar nieuws overzicht