Amazon en Google lopen aan kop met het openen van nieuwe datacenters

09-07-2020 | door: Witold Kepinski

Amazon en Google lopen aan kop met het openen van nieuwe datacenters

Uit nieuwe gegevens van Synergy Research Group blijkt dat het totale aantal grote datacenters dat door hyperscale-providers zoals AWS, Microsoft en Google wordt beheerd, aan het einde van het tweede kwartaal is toegenomen tot 541, meer dan het dubbele van het aantal medio 2015.

De EMEA- en Asia-Pac-regio's hebben de hoogste groeipercentages, hoewel de VS nog steeds goed zijn voor bijna 40% van de belangrijkste datacentersites voor cloud en internet. De volgende meest populaire locaties zijn China, Japan, het VK, Duitsland en Australië, die samen goed zijn voor nog eens 30% van het totaal. In de afgelopen vier kwartalen zijn in 15 verschillende landen nieuwe datacenters geopend, met de meeste toevoegingen aan de VS, Zuid-Korea, Zwitserland, Italië, Zuid-Afrika en Bahrein.
Onder de hyperscale operators openden Amazon en Google de meest nieuwe datacenters van de afgelopen twaalf maanden, goed voor meer dan de helft van het totaal, gevolgd door Microsoft en Oracle als de meest actieve bedrijven. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan 70% van alle hyperscale-datacenters zich bevinden in faciliteiten die worden gehuurd van datacenter-operators of eigendom zijn van partners van de hyperscale-operators.

Cloud

Het onderzoek is gebaseerd op een analyse van de voetafdruk van datacenters van 20 van 's werelds grootste cloud- en internetservicebedrijven, waaronder de grootste operators in SaaS, IaaS, PaaS, zoeken, sociale netwerken, e-commerce en gaming. De bedrijven met de grootste datacenterfootprint zijn de toonaangevende cloudproviders - Amazon, Microsoft, Google en IBM. Elk heeft 60 of meer datacenterlocaties met ten minste drie in elk van de vier regio's - Noord-Amerika, APAC, EMEA en Latijns-Amerika. Oracle heeft ook een bijzonder brede aanwezigheid in het datacenter. De resterende bedrijven hebben de neiging om hun datacenters voornamelijk te richten op de VS (Apple, Facebook, Twitter, eBay) of China (Alibaba, Baidu, Tencent).

Investeringen

"Er zijn de afgelopen acht kwartalen 100 nieuwe hyperscale datacenters geopend, waarvan 26 de eerste helft van dit jaar", zegt John Dinsdale, hoofdanalist bij Synergy Research Group. “COVID-19 heeft enkele logistieke problemen veroorzaakt, maar dit zijn robuuste cijfers, die de onderliggende kracht aantonen van de diensten die deze investeringen aansturen. We hebben zicht op nog eens 176 datacenters die zich in verschillende stadia van planning of bouw bevinden, wat goed nieuws is voor hardwareleveranciers van datacenters en bouwers van datacenters.”

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters