Consumentenorganisaties willen dat Apple stopt met 'geplande veroudering'
06-07-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Consumentenorganisaties willen dat Apple stopt met 'geplande veroudering'

Een vijftal consumentenorganisaties roepen Apple op te stoppen met 'geplande veroudering' van iPhones. Ook willen de organisaties dat Apple klanten schadeloos stelt met een schadevergoeding van 60 euro per persoon.

De consumentenorganisaties hebben zich verenigd onder de naam Euroconsumers. Zij hebben Apple per brief gesommeerd te stoppen met 'geplande veroudering'. Het gaat hierbij om prestaties van sommige iPhones, die terugliepen nadat Apple in 2017 een versie 10.2.1 van iOS en later iOS 11.2 uitrolde. Onderdeel van deze update is een maatregel om prestaties van iPhones te verlagen indien de accu is verouderd. Dit aangezien piekbelasting van de processor de accu dusdanig zwaar zou belasten dat dit uitval tot gevolg kan hebben. Apple kreeg voor het verlagen van prestaties van iPhones met software-updates in Frankrijk eerder al door een toezichthouder een boete van 25 miljoen euro voor opgelegd. 

Het Belgische Test Aankoop, het Spaanse OCU, het Portugese Deco-Proteste, het Italiaanse AltroConsumo en het Braziliaanse Proteste zijn kwaad over deze werkwijze. De partij roepen Apple daarom per brief op te stoppen met geplande veroudering en getroffen klanten een schadevergoeding te betalen. Het is overigens als de tweede keer dat Euroconsumers Apple hierover aanschrijft; op 11 juni deden de partijen dat ook al.

 

Terug naar nieuws overzicht