ACM door rechter in ongelijk gesteld in zaak tegen Netflix

04-07-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

ACM door rechter in ongelijk gesteld in zaak tegen Netflix

Netflix hoeft op zijn website geen e-mailadres te publiceren waarmee klanten in contact kunnen komen met de organisatie. De live-chat functie die het bedrijf hiervoor aanbiedt is afdoende.

Dit oordeelt de rechter. Netflix kreeg van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een last onder dwangsom opgelegd om het bedrijf te dwingen op zijn website een e-mailadres te vermelden op een 'voor de consument duidelijke plek'. Deze dwangsom legde de toezichthouder op op verzoek van toezichthouders uit België, Duitsland en Oostenrijk. Op grond van de Europese wetgeving is de ACM bevoegd op te treden omdat het Europese hoofdkantoor van Netflix in Nederland is gevestigd.

Europese wetgeving eist dat consumenten toegang hebben tot gegevens waarmee zij te allen tijde rechtstreeks en gemakkelijk contact kunnen leggen met bedrijven die hun diensten online aanbieden. Deze gegevens moeten worden gepresenteerd op een voor iedereen duidelijke en herkenbare wijze. De rechter oordeelt dat de live chat-functie die Netflix aanbiedt hieraan voldoet.

Terug naar nieuws overzicht