Redactie - 03 juli 2020

De cloud: wat staat ons nog te wachten in 2020?

De cloud: wat staat ons nog te wachten in 2020? image

Het jaar 2020 is in volle gang en veel organisaties hebben dit jaar op IT-gebied niet stilgezeten. Al een aantal concludeerden dat hun cloudreis de mogelijke sleutel is tot een concurrentievoordeel. Het vraagt echter ook om intensieve inspanningen: complexere IT-omgevingen moeten worden beheerd, er is een tekort aan IT-talent en budgetten voor IT-afdelingen zijn schaars.

Met nog zeven maanden voordat het nieuwe jaar wordt ingeluid, wordt het tijd om inventariseren welke trends op de loer liggen, welke kunnen helpen de strategie van de C-suite te bepalen en kansen aan te grijpen.

1. De opmars van hybride en multicloud

Multicloud is een concept dat zich in razend tempo ontwikkelt, met veel invalshoeken die het mogelijk maken om verschillende rollen binnen een organisatie te ondersteunen. Multicloud brengt organisaties verbeterde data- en applicatie-implementatiemogelijkheden. Het feit dat je niet meer op een paard hoeft te wedden maakt dat je flexibeler en wendbaarder bent en daarnaast risico’s beter kunt verspreiden. Veel Nederlandse organisaties zien potentie in de multicloudstrategie: onderzoek naar inzichten van IT-besluitvormers laat zien dat 30% van de respondenten de invoering van een multicloudstrategie als prioriteit voor 2020 ziet, ten opzichte van 3% een jaar geleden[1]. Experts verwachten dat deze trend zich het komende jaar alleen maar zal voortzetten; analisten van Gartner verwachten zelfs dat tegen 2021 meer dan 75% van (middel)grote organisaties met een multicloudstrategie aan de slag gaan[2].

Nu de concurrentie onder cloudservice-aanbieders flink toeneemt, zullen naar verwachting steeds meer hybride- en multiclouds tools worden uitgerold. En de keuze is enorm: organisaties moeten een one-size-fits-all benadering achterwege laten en zorgvuldig het juiste cloudplatform selecteren, dat voldoet aan verschillende workloads. Alleen op die manier kunnen de multi- en hybridecloud waardevol zijn voor de bedrijfsresultaten.

Maar de multi- of hybridecloud maakt het organisaties niet alleen maar makkelijker. Het verhoogt de complexiteit, bijvoorbeeld op het gebied van kosten, identiteit en DevOps-patronen. Organisaties zullen capaciteit en complexiteit in balans moeten brengen.

2. IoT, edge computing en 5G: fantasie wordt realiteit

Tot nu toe hebben Zuid-Korea en China 5G-netwerken uitgerold en zijn Australië, Japan en Singapore van plan dit volgend jaar te doen. GSMA[3] verwacht dat 5G de komende 15 jaar met bijna 900 miljard dollar zal bijdragen aan de economie. Het netwerk zal vooral voordelig zijn voor de transport- en opslagsector, de detailhandel, de verwerkende industrie en de overheid – zij gebruiken IoT tenslotte om meer verbonden te zijn.

Het 5G-netwerk met een extreem lage latentie en hoge bandbreedte maakt het verafgelegen sensoren mogelijk om updates te delen over de aangesloten apparaten, waardoor real-time analyse en inzichten werkelijkheid worden. Dit versnelt op zijn beurt de vraag naar edge computing: data kan direct worden verwerkt en workloads worden niet meer naar een centrale cloud gestuurd. Daarnaast helpt edge computing om operationele kosten te verlagen. Er is minder behoefte aan bandbreedte omdat data lokaal worden verwerkt en alleen de relevante gegevens naar de centrale cloud worden gestuurd.

De voordelen van IoT, edge computing, 5G- en cloudtechnologieën kunnen we illustreren met het voorbeeld van: ‘smart cities’. Met edge computing kan een verkeerslicht data analyseren die door sensoren worden verzameld om de real-time verkeersstroom te bepalen. Het kan die informatie vervolgens via 5G en cloud snel doorsturen naar andere verkeerslichten en autonome auto's in de buurt om de verkeersstroom te coördineren. Zo kan het aantal seconden waarop het licht groen is worden aangepast of een bestuurder een alternatieve route worden voorgesteld om files te voorkomen. Steeds meer Aziatische steden kijken naar de mogelijkheden om hun stad “smart” te maken en organisaties staan steeds meer met elkaar in verbinding. We kunnen niet wachten om te zien welke andere gevallen van edge computing (ondersteund door 5G en de cloud) we gaan tegenkomen in de toekomst.

3. Risico’s steeds dichterbij huis

Misconfiguraties, de complexiteit van cloudbeheer en cyberdreigingen zullen de aankomende jaren een uitdaging blijven voor bedrijven. Want ondanks de vele voordelen opent multicloud ook deuren voor veiligheidsrisico's. Zo biedt het kansen aan hackers en kan ervoor zorgen dat organisaties kwetsbaarder zijn voor bedreigingen van binnenuit. Hackers spelen al lang een kat-en-muisspel met beveiligingstechnologieën in een poging om detectie te omzeilen.

Om cloudrisico’s te minimaliseren moeten organisaties een gelaagde beheer- en beveiligingsstrategie hebben die consistentie, detectie, reactie en herstel kan bieden voor dagelijkse beheer maar ook wanneer een IT-omgeving in gevaar is. Chief Information Security Officers zullen in 2020 ook vanuit meerdere afdelingen moeten werken om ervoor te zorgen dat beveiliging niet over het hoofd wordt gezien wanneer innovatieve oplossingen en nieuwe bedrijfsprocessen worden geïmplementeerd.

Kortom, technologie zit niet stil. Ik ben benieuwd wat de resterende maanden in 2020 nog teweeg zullen brengen.

Door: Bert Stam, Rackspace