Breton: Satellietsysteem moet EU sneller internet geven

01-07-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Breton: Satellietsysteem moet EU sneller internet geven

De Europese Unie moet een nieuw satellietsysteem krijgen dat Europeanen toegang geeft tot sneller internet. Dit vindt EU-commissaris voor de Interne Markt, Thierry Breton. Breton wil in de periode 2021 tot 2027 16 miljard euro investeren in ruimtevaart.

Dit zegt de eurocommissaris in een interview met persbureau Reuters. De investeringen zijn gericht op raketlancering, satellietcommunicatie en ruimteverkenning en bedoeld om bij te blijven bij Amerikaanse en Chinese ambities op dat vlak. Zo lanceert het Amerikaanse SpaceX inmiddels met succes herbruikbare raketten, terwijl China vorig jaar zijn eerste landing aan de achterzijde van de maan uitvoerde.

Ontwikkeling versnellen

Europa zet al langer in op ruimtevaart met onder meer de Ariane raketten en de GPS-concurrent Galileo. "Ruimtevaart is één van Europa's sterke punten en we geven onszelf de middelen om te versnellen", zegt Breton. De eurocommissaris wil voor het eerst EU-budget investeren om de ontwikkeling van nieuwe technologie voor raketlanceringen te financieren. Het gaat hierbij onder meer om herbruikbare raketten.

De EU tekent onder meer een overeenkomst van 1 miljard dollar met Arianespace voor raketlanceringen. In ruil daarvoor moet Arianespace nieuwe innovaties ontwikkelen. "SpaceX heet de standaarden voor launchers geherdefinieerd, wat Ariane 6 een noodzakelijk stap maakt in plaats van het ultieme doel. We moeten nu al beginnen te denken over Ariane 7", zegt Breton. De eurocommissaris stelt daarom voor een European Space Fund ter waarde van 1 miljard euro op te zetten om startups te stimuleren. Ook wil hij een competitie organiseren die startups gratis toegang geeft tot satellieten en launchers, wat innovatie moet aanwakkeren.

Terug naar nieuws overzicht