Komst Huawei onderzoekscentrum van miljard Britse pond goedgekeurd

26-06-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Komst Huawei onderzoekscentrum van miljard Britse pond goedgekeurd

Huawei krijgt goedkeuring voor een Brits research & development centrum ter waarde van 1 miljard Britse pond, omgerekend zo'n 1,1 miljard euro. Het centrum is gericht op de ontwikkeling van optische apparatuur voor glasvezelnetwerken.

Dit meldt Huawei in een verklaring. De goedkeuring is de Verenigde Staten vermoedelijk een doorn in het ogen. De Amerikanen waarschuwen al langer dat het gebruik van 5G-apparatuur van Huawei een gevaar voor de nationale veiligheid oplevert. Dit aangezien de Chinese overheid via apparatuur van Huawei spionage zou kunnen uitvoeren. Het land roept bondgenoten en andere landen daarom op Huawei uit te sluiten van 5G-netwerken. Huawei en de Chinese overheid ontkennen de aantijgingen. Huawei wijst er telkens op dat bewijsmateriaal voor de beweringen van de VS ontbreekt.

U.S. Under Secretary of State Keith Krach uitte deze week op Twitter nog kritiek op pogingen van China om het Westen te beïnvloeden.

Huawei benadrukt echter dat de plannen voor het centrum geen verband houden met de beperkingen die de Verenigde Staten aan het bedrijf oplevert. Zo richt het centrum zich niet op technologie die doelwit zijn van de Amerikaanse beperkingen. Vice president van Huawei Victor Zhang in een reactie aan Reuters ontkent dan ook dat Huawei met het centrum de Britse beslissing wil beïnvloeden. Ook wijst Zhang erop dat het project in 2017 is gestart, waarna Huawei in 2018 in de omgeving van Cambridge grond aankocht.

Terug naar nieuws overzicht