Redactie - 28 juni 2020

Duitsland neemt pas na de zomer besluit over 5G

Duitsland neemt pas na de zomer besluit over 5G image

De Duitse regering gaat ten vroegste in september beslissen welke spelers welke onderdelen in Duitse 5G-netwerken mogen leveren. Daarover is nog enige verdeling binnen de politiek.

"Er komt geen kabinetsbeslissing over IT security wetten in de komende week," zegt een overheidsfunctionaris aan Reuters. Dat wil zeggen dat eventuele wetten niet kunnen besproken worden in de Budestag, dat op 3 juli voor het laatst samenkomt voor het zomerreces.

Huawei en ZTE

Ook in Duitsland gaan er stemmen op om Huawei en ZTE niet of slechts deels toe te laten in het 5G-netwerk. Maar de coalitie van bondskanselier Merkel is daar zelf verdeeld over. Deutsche Telekom, Huawei's grootste Europese klant, heeft daarbij al laten weten dat het geen individuele spelers uitgesloten wil zien.

Eerder deze week besliste de nationale veiligheidsraad van Belgiƫ dat Huawei en ZTE zeer beperkt toegelaten zijn. Het volgt daarbij het Britse model waarbij de spelers niet meer dan 35 procent van de totale infrastructuur mogen leveren, en uitgesloten worden van het core netwerk. De Nederlandse veiling van 5G-frequenties gaat komende week van start.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024