26-06-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Duitse Wirecard vraagt faillissement aan na omvangrijk schandaal

Het Duitse financiële bedrijf Wirecard vraagt uitstel van betaling aan. Het bedrijf kan na een recent schandaal waarbij 1,9 miljard dollar niet bleek te bestaan niet langer aan zijn betaalverplichtingen voldoen.

EY weigerde vorige week een goedkeurende verklaring af te geven voor de boekhouding van 2019 af te tekenen nadat de accountant een bedrag van 1,9 miljard euro die op de balans staat niet kon terugvinden. Wirecard gaf later toe dat dit geld niet bestaat. De beurskoers van het bedrijf stortte in korte tijd met bijna 90 procent in.

Schuldeisers hebben nog 4 miljard dollar tegoed

Het bedrijf ziet zich nu genoodzaakt uitstel van betalingen uit te vragen. Het bedrijf moet 1,3 miljard euro binnen een week aan leningen voldoen en verwacht hieraan niet te kunnen voldoen. Schuldeisers krijgen nog bijna 4 miljard dollar van het bedrijf. Bloomberg meldt dat ING en ABN Amro beide 180 miljoen euro aan Wirecard hebben uitgeleend.

De Europese Commissie vraagt markttoezichthouders te onderzoeken of de Duitse financiële toezichthouder BaFin fouten heeft gemaakt bij het toezicht op Wirecard. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de European Securities and Markets Authority. Afhankelijk van de resultaten kan de commissie besluiten te onderzoeken of BaFin Europese regelgeving over financiële rapportages heeft overtreden. Indien dit het geval blijkt, kan BaFin worden gedwongen zijn werkwijze aan te passen.

Terug naar nieuws overzicht