Wouter Hoeffnagel - 24 juni 2020

Amerikaanse ambassadeur: Keuze voor Huawei brengt samenwerking met VS niet in gevaar

Ook als het Chinese Huawei betrokken is bij de aanleg van Nederlandse 5G-netwerken, kunnen de Verenigde Staten (VS) inlichtingen blijven delen met Nederland. Dit zegt Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, in een interview met NRC.

De VS probeert Europese bondgenoten al langer te overtuigen Huawei uit te sluiten van 5G-netwerken. Verschillende EU-landen hebben dit al toegezegd. In Nederland gaat volgende week de veiling van 5G-frequenties van start. De VS wil dat Nederland Huawei hierbij niet toelaat.

Informatie-uitwisseling staken

De Republikeinse Partij in de VS diende eerder een wetsvoorstel in om informatie-uitwisseling met landen die Huawei opnemen in hun 5G-netwerken te staken. Hoekstra verwacht echter niet dat de informatiedeling met Nederland in dat geval volledig gestaakt wordt. "Als Nederland besluit 5G-netwerken met Huawei te gebruiken, dan zullen we moeten bedenken hoe we dat soort informatie alsnog zullen delen", aldus de Amerikaanse ambassadeur. "Maar ik verwacht niet dat we zeggen: we gaan niet met jullie delen. Dan moeten we andere manieren zoeken, andere mechanismen. Daar komen we wel uit."

Hoekstra wijst onder meer op de relatie tussen beide landen die ruim zeventig jaar teruggaat. Zo werken beide landen samen op het gebied van veiligheid, de bestrijding van drugshandel en de aanpak van kinderpornografie. "We gaan dat niet weggooien", aldus Hoekstra. Hij voegt toe: "We geloven dat een 5G-systeem met Huawei niet veilig kan zijn. We moedigen de Nederlandse overheid en telecombedrijven aan dezelfde route te nemen als wij."

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024