HPE: Wij laten AI werken voor klanten

HPE: Wij laten AI werken voor klanten

HPE: 'Wij laten AI werken voor klanten'

Jeroen Bronkhorst Innovation Lead, en Clemens Esser CTO, HPE

24-06-2020 | door: Floris Hulshoff Pol

HPE: Wij laten AI werken voor klanten

Steeds meer bedrijven experimenteren met kunstmatige intelligentie (AI) om processen te verbeteren en kosten te besparen. Maar een succesvol AI-project is niet eenvoudig. HPE heeft de oplossing: Data Analytics-as-a-Service. “Daarmee kun je snel en eenvoudig, innovatieve AI-oplossingen realiseren”, beloven CTO Clemens Esser en Innovation Lead Jeroen Bronkhorst.

Kunstmatige intelligentie of artificial intelligence (AI) is voor veel bedrijven dé manier om digitale innovaties te versnellen, omdat dit de mogelijkheid geeft om slimme dingen met data te doen en nog meer waarde uit data te halen. Voor AI is veel data nodig, en die komt in steeds grotere hoeveelheden beschikbaar. Niet alleen uit de eigen datacenters, maar ook uit andere kanalen, bijvoorbeeld uit allerlei intelligente apparaten (zoals smartphones en connected cars), uit datacenters van partners, maar ook van openbare data zoals bijvoorbeeld de weersinformatie en data van organisaties uit hetzelfde ecosysteem.

Drie voorwaarden

Maar volgens CTO Clemens Esser van HPE Nederland is de inzet van AI alleen succesvol als het doelgericht wordt toegepast voor het oplossen van een specifieke zakelijk vraag. Hij noemt drie voorwaarden. “Bedrijven die met AI aan de gang willen, moeten zich allereerst afvragen wat zij precies willen bereiken met AI, welke data zij daarvoor nodig hebben en hoe ze de resultaten in productie willen brengen. Ten tweede moeten ze goed in kaart brengen welke mensen ze voor AI nodig hebben en over welke kennis deze medewerkers moeten beschikken. Als derde moet een bedrijf op een rijtje hebben wat het aan hardware, software en services nodig heeft.”

Esser ziet nogal wat factoren die de adoptie van AI-gebaseerde oplossingen in het bedrijfsleven vertragen. ”Data scientists zijn schaars en houden zich vaak teveel met techniek bezig in plaats van met data. Daarnaast zijn er ontzettend veel tools en iedere data scientist wil zijn of haar eigen tools gebruiken. Ten derde is er de data security: hoe zorg je ervoor dat voor de juiste mensen op het juiste moment toegang tot data geborgd blijft?”

'Gebruik specifieke tools'

Ook volgens Jeroen Bronkhorst, Innovation Lead bij HPE Nederland, zijn de AI-technieken waarmee bedrijven waarde uit hun data willen halen vrijwel overal dezelfde. “De data waarmee een bedrijf werkt, is in iedere organisatie anders. En veel klanten maken daarbij gebruik van één grote, generieke verzamelbak, in plaats van doelgericht naar de precieze data voor een specifiek probleem te zoeken. Voor AI heb je de juiste data nodig, en ook het juiste proces. Je begint dus met een businessprobleem, je zoekt de benodigde data, maar vergeet vervolgens niet om naar de meest geschikte tools voor het realiseren van de AI-toepassing te zoeken.”

HPE Data Analytics-as-a-Service

Die zoektocht wordt een stuk makkelijker door de introductie van het HPE Data Analytics-as-a-Service. “Met dit baanbrekende platform kunnen bedrijven – als ze eenmaal helder hebben wat ze met AI willen bereiken en alle benodigde data beschikbaar hebben – heel snel aan de slag”, belooft Esser. “Bedrijven moeten eerst zelf de juiste data zoeken, de meest geschikte mensen aan het werk zetten en zorgen dat deze medewerkers de juiste kennis van en toegang tot alle relevante bedrijfsprocessen en de benodigde data hebben. En daarnaast zorgen dat de hardware, software en services beschikbaar zijn voor het eenvoudig ontsluiten van de data en snel beschikbaar maken van de juiste data analytics tools. Dat leveren wij, aldus Esser.”

Het HPE Data Analytics-as-a-Service platform stelt de benodigde data analytics-componenten snel en eenvoudig beschikbaar. Esser noemt het platform een echte 'data fabric'. “Met dit nieuwe platform is data zowel beschikbaar aan de 'edge' – dus dicht bij de sensoren – als in het eigen datacenter als in de publieke cloud. De (multi)cloud is de plek waar vaak veel data samenkomt en waar – met behulp van AI – data-analyses worden gemaakt. Met het platform positioneren wij ons als een echte ‘edge-to-cloud-platform as a service' company.”

Ook voor partners

HPE Data Analytics-as-a-Service is niet alleen interessant voor directe klanten, maar ook voor value added partners en andere resellers. Volgens Esser biedt het platform de mogelijkheid om AI-oplossingen relatief eenvoudig bij klanten te realiseren. “Voor een goede AI-implementatie heb je kennis nodig van verschillende disciplines, niet alleen van data-analyses. Je moet bovendien over de juiste tools beschikken. Met ons platform haal je deze tools in één keer in huis en kun je eventuele eigen data analytics tools eenvoudig toevoegen.”

Met het platform kunnen partners volgens Esser uitgroeien tot dé AI-expert voor hun klanten. “HPE Data Analytics-as-a-Service is onderdeel van het HPE GreenLake portfolio, onze complete as-a-service omgeving. Met HPE Data Analytics-as-a-Service krijgen onze partners en resellers een platform op basis van een referentie-architectuur. Ook hebben ze met deze dienst de keuze waar het data-analytics-platform precies moet komen te staan – bij de edge, on-premise of in een (multi)cloudomgeving – en waar zij hun applicaties willen starten of laten draaien. Dit laatste regelt ons eigen, eind vorig jaar gelanceerde, orkestratieplatform voor containers op basis van Kubernetes: het HPE Container Platform. Met HPE GreenLake profiteren klanten bovendien van schaalbaarheid en pay-per-use. Dit platform maakt data bovendien overal benaderbaar.”

Innovatie: Swarm Learning

HPE zit bepaald niet stil wat AI-oplossingen en -toepassingen betreft. Jeroen Bronkhorst: “We zijn alweer druk bezig met de volgende stappen. We zien dat bedrijven graag met elkaar willen samenwerken, maar data niet altijd willen delen, bijvoorbeeld vanwege privacy-gevoeligheid. Daarvoor hebben we Swarm Learning ontwikkeld, die technologieën als IoT, AI en blockchain combineert en de afzonderlijk opgeslagen data van bedrijven combineert tot een slim algoritme. Met dit algoritme, dat door alle deelnemende partijen kan worden gebruikt, profiteren de partijen van elkaars data en komen ze op een nette manier en in overeenstemming met privacywetgeving gezamenlijk tot betere resultaten.”

Proefproject in ziekenhuizen

HPE experimenteert binnenkort met Swarm Learning in verschillende Nederlandse ziekenhuizen. “Daar draaien we samen met AI-partner Nico.lab en blockchain-partner Tymlez een proeftraject met CT-scans voor beroertebehandeling”, besluit Bronkhorst. “Van deze scans worden AI-analyses gemaakt. Wat de AI-toepassingen hebben geleerd, (lees: de parameters van het neurale netwerk), wordt via blockchain technologie gedeeld en geconsolideerd in één model. Dit model wordt vervolgens teruggestuurd naar de AI-toepassing in ieder deelnemend ziekenhuis. Hierdoor worden de AI-toepassingen telkens een stukje slimmer en helpen de ziekenhuizen elkaar.”

Terug naar nieuws overzicht
Future of Business Technology