De helden van het nieuwe werken

Door Peter van Leest, Regionaal Directeur Citrix Benelux

24-06-2020
Deel dit artikel:

De helden van het nieuwe werken

De noodgedwongen thuiswerkmaatregelen hebben de digitale transformatie een nieuwe urgentie gegeven. Business continuity staat bovenaan de agenda. De IT-afdeling heeft plots alle aandacht. Zolang IT werkt, is het als water uit de kraan: je denkt er niet bij na, maar het is eigenlijk een wonder. IT is buitengewoon complex en wordt nog elke dag ingewikkelder – toch werken we er elke dag mee alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Bovendien wordt er hard aan gewerkt om IT nog veel gebruiksvriendelijker en stabieler te maken, zodat het werk altijd en overal moeiteloos door kan gaan.

Hoe bijzonder dat is, leer je vaak pas waarderen als het verdwijnt. De afgelopen maanden zat vrijwel iedere organisatie in de bijzondere situatie dat niemand meer zomaar naar kantoor kon komen om te werken. Zoiets hebben we tot nu toe hooguit een ochtend of een dagje meegemaakt – in individuele gevallen misschien wat langer. Maar dat hele kantoren weken en zelfs maandenlang gesloten blijven is nieuw. En lastig, want het lijkt zo eenvoudig om allemaal even thuis te gaan werken, maar in veel gevallen is IT daar helemaal niet op berekend.

Dat veel bedrijven het toch relatief snel en goed hebben kunnen regelen, is een groot compliment aan de IT-teams. Natuurlijk: als je je hele bedrijf al in de cloud had hangen, was het een fluitje van een cent. Maar ook de bedrijven die al zover waren, zien wel degelijk wat er om hen heen gebeurt, en prijzen zich gelukkig met een IT-afdeling die zo’n vooruitziende blik heeft gehad.

In zijn algemeenheid is de waardering voor IT door de huidige situatie dan ook aanzienlijk toegenomen. Citrix heeft daar onderzoek naar gedaan: business continuity staat op dit moment wereldwijd met stip bovenaan de prioriteitenlijsten van het hoger management. Veel bedrijven beseffen dat ze, met dank aan hun IT-afdeling, door het oog van de naald zijn gekropen, maar ook dat ze dit soort situaties niet te vaak moeten meemaken.

Flexibiliteit wordt vanuit IT al langer aangemoedigd: we moeten snel kunnen reageren op disruptieve veranderingen in de markt. Maar dat de disruptie deze vorm zou aannemen, daar hadden weinig mensen op gerekend. Wereldwijd had slechts 34% van de respondenten in ons recente onderzoek een noodplan liggen waarin rekening werd gehouden met een pandemie. Nog niet de helft (45%) had een plan klaar om het overgrote deel van de medewerkers thuis te laten werken.

Dat betekent ook dat IT-afdelingen, die jarenlang grote moeite hebben moeten doen om hun plannen gehoord en hun budgetten goedgekeurd te krijgen, nu plots in de luxe situatie verkeren dat de business naar hen toekomt voor goede raad. Driekwart van de respondenten in ons onderzoek geeft aan dat kantoormedewerkers, als dit allemaal voorbij is, niet meer zomaar allemaal terug willen naar kantoor. En los daarvan: ieder bedrijf doet nu zijn uiterste best om ervoor te zorgen dat ze voorbereid zijn op een volgende disruptie.

Vrijwel iedere leidinggevende IT’er in ons onderzoek geeft aan dat de digitale transformatie van hun organisatie plots fors naar voren wordt gehaald – 44% denkt zelfs met meer dan een jaar. 51% van de Nederlandse respondenten overweegt helemaal afscheid te nemen van hun eigen fysieke IT-infrastructuur en alle servers en hardware over te zetten naar de cloud – wat logisch lijkt, als je ziet hoe on-premises hard- en software door respectievelijk 84% en 87% als grootste belemmerende factor werd genoemd bij de plotselinge overstap naar thuiswerken.

De huidige crisis kan dus zomaar de schokgolf zijn die de digitale transformatie nodig heeft. Bedrijfszekerheid blijkt de sleutel te zijn om de business in beweging te krijgen. IT is niet langer lastig en ingewikkeld, maar essentieel om de organisatie ook onder moeilijke en onvoorspelbare omstandigheden aan het werk te houden. Nu de hele organisatie heeft kunnen voelen hoe bijzonder en belangrijk dat is, komt er ruimte voor de vernieuwing waar IT al langer om vraagt – en waardering voor de helden die dat allemaal mogelijk maken.

Door Peter van Leest, Regionaal Directeur Citrix Benelux

Terug naar nieuws overzicht
Digitale Transformatie