Redactie - 23 juni 2020

Apple ruilt Intel in voor eigen Silicon processor

Apple ruilt Intel in voor eigen Silicon processor image

Na jaren van speculatie is de kogel door de kerk: de Mac-computers van Apple verlaten het Intel-platform en zullen over twee jaar allemaal draaien op de eigen Apple Silicon-processor. Topman Tim Cook spreekt over een 'historische dag' en belooft Apple-gebruikers een processor die beter zal presteren en minder energie zal gebruiken.

De computers van Apple hebben in hun roemruchte geschiedenis al behoorlijk wat transities achter de rug. De belangrijkste, volgens Cook, zijn de overstap naar de PowerPC-processor van Motorola, IBM en Apple (halverwege de jaren negentig), de switch naar het op Linux gebaseerde Mac OS X in 2001 (tegenwoordig macOS geheten) en, zo'n vijf jaar later, de adoptie van de CPU's van Intel als hét kloppende hart van elke Mac. Maandagavond gaf Apple het startschot voor de vierde grote transitie, en dat is de keuze om de computers van het bedrijf in de nabije toekomst uit te rusten met een processor van eigen makelij.

Hardware en software op elkaar afstemmen

Apple is wat dat betreft niet aan zijn proefstuk toe. Ook de zogeheten soc's (system-on-a-chip) die de iPhone, iPad, Apple Watch en Apple TV aandrijven, zijn in eigen huis ontwikkelde processors. De techgigant uit Cupertino, Californië stond altijd al bekend als dé fabrikant die hardware en software als geen ander op elkaar kon afstemmen, door zowel de apparatuur als de programmatuur zelf te ontwikkelen. Vanaf heden geldt dat dus ook voor de processors van de iMacs, de MacBooks, de Mac Pro en de Mac mini. Dat wil zeggen, vanaf eind dit jaar. Want de eerste Apple-computer met de nieuwe architectuur zal waarschijnlijk pas in december op de markt komen.

Het Intel-platform zal volgens Apple 'nog meerdere jaren' worden ondersteund, en het bedrijf heeft sowieso nog een aantal nieuwe computers met Intel-chips in de pijplijn zitten. Volgens het geruchtencircuit zou er in elk geval zeer binnenkort een nieuwe iMac worden voorgesteld: eerst met een Intel aan boord, later wellicht in een versie met de Apple Silicon-chip.

In samenwerking met Datanews

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024