Odyssey Hackathon wordt Momentum

23-06-2020
Deel dit artikel:

Odyssey Hackathon wordt Momentum
(13-11-2020)

De Odyssey Hackathon, in Forbes omschreven als ‘Europa’s meest vooruitstrevende hackathon’, wordt online gehouden en krijgt een nieuwe naam: Momentum. Deze transformatie werd niet alleen gedreven door de huidige omstandigheden rond COVID-19, maar ook door de behoefte om een geheel nieuw soort evenement te creëren dat het potentieel van het internet volledig omarmt. Momentum vindt plaats van 13-15 november 2020.

De vierde editie van de Odyssey Hackathon zou plaatsvinden van 3-5 april 2020 in Groningen. Vorig jaar waren er 100 teams en 1.500 deelnemers op één locatie aanwezig. Odyssey was één van de eerste organisaties in Nederland die een evenement uitstelde in het kader van de COVID-19-uitbraak. Na twee achtereenvolgende verplaatsingen werd duidelijk dat het evenement in 2020 alleen zou kunnen doorgaan, als het online zou plaatsvinden.

Rutger van Zuidam, Odyssey oprichter & CEO: "Naast innovatieve resultaten levert het fysieke evenement ongelofelijke energie op. Iets wat niet gemakkelijk online te realiseren is. Door afscheid te nemen van het fysieke evenement én de potentie van het internet te omarmen, ontstaan er echter compleet nieuwe mogelijkheden om samen te werken en meerwaarde te creëren. Naar mijn mening zal deze nieuwe, online ervaring nog pakkender zijn en meer opleveren dan het fysieke evenement."

Momentum: zeker geen hackathon

Momentum is een 48 uur durende online samenwerking om 21 complexe uitdagingen op te lossen. Deze uitdagingen werden aangedragen door bedrijven, overheden en non-profitorganisaties uit de VS, Frankrijk, Duitsland, Zweden en Nederland, waaronder: Vattenfall, Enexis, KLM Cargo, de Nederlandse Nationale Politie, de International Union for Conservation of Nature, de International Council for Environmental Law, E.On, Engie, VMware en het Nederlandse Ministerie van Defensie. Deze complexe problemen kunnen alleen worden opgelost door middel van grootschalige samenwerking en vereisen een multi-stakeholder benadering: en dat is precies wat Odyssey met Momentum samenbrengt.

De uitdagingen zijn direct gelinkt aan de VN-doelstellingen (UN SDGs) voor duurzame ontwikkeling. Ze hebben een wereldwijde maatschappelijke en economische impact en betreffen diverse domeinen zoals energietransitie, stedelijke ontwikkeling, kritieke infrastructuur, logistiek, openbare veiligheid, natuurbehoud en -herstel, onroerend goed, gezondheidszorg en digitale identiteit.

Na maanden van intensieve voorbereidingen zullen 105 geselecteerde teams van over de hele wereld samenwerken met de betrokken partijen, gebruikers, regelgevers, wetenschappers en zelfs met andere teams om prototypes van nieuwe oplossingen voor de uitdagingen te bouwen.

Zij zullen worden ondersteund door honderden deskundigen uit verschillende sectoren, terwijl de daadwerkelijke eindgebruikers direct input en feedback kunnen geven voor de oplossingen die worden gebouwd. Daarnaast kunnen de teams deze kans tijdens Momentum benutten door actief een achterban van supporters op te bouwen. Zo kunnen nieuwe stakeholders zoals overheden of bedrijven tijdens het evenement direct interesse tonen in de oplossingen en vervolgens deel uitmaken van het pilotproject na Momentum, bijvoorbeeld door als één van de eerste gebruikers aan de slag te gaan.

Momentum is opgebouwd uit een unieke combinatie van componenten die de online ervaring radicaal anders maken. Dit is, onder andere, het gevolg van de keuze van Odyssey om af te zien van de online event tools die op de markt beschikbaar zijn, en te kiezen voor de ontwikkeling van een nieuwe online omgeving die mensen in staat stelt om op de meest effectieve manier samen te werken.

Momentum zal een zeer inclusieve ervaring zijn, waarbij meer mensen dan ooit, op elk moment van het evenement en waar dan ook ter wereld, de mogelijkheid krijgen om volwaardig deel te nemen aan het samenwerkingsproces; van toeschouwer tot actief betrokkene bij de toekomstige innovatieve projecten die tijdens Momentum ontstaan. Zodoende is de verwachting dat het deelnemersaantal boven de reeds bevestigde 2.000 deelnemers uit zal stijgen.

Na Momentum: definiëren van succes

Na Momentum verschuift de focus van het bouwen van de oplossingen naar het toepassen hiervan. De beste teams zullen na Momentum worden ondersteund bij het verder ontwikkelen van hun oplossingen en het opstarten van proefprojecten, samen met de challenge partners en de stakeholders.

"Deze multi-stakeholder pilots die na Momentum plaatsvinden, bepalen het succes voor zowel de teams als de partners. Na de Odyssey Hackathon van vorig jaar, sloot team Space4Good een driejarige samenwerking af met challenge lead Willie Smits met als doel het redden van 170.000 hectare regenwoud in Kalimantan, om een voorbeeld te noemen. Het nieuwe online format biedt duidelijke kansen om dit soort projecten in aantal te kunnen laten toenemen," legt Van Zuidam uit.

Terug naar nieuws overzicht