Witold Kepinski - 22 juni 2020

Server markt herstelt zich van de COVID crisis

Server markt herstelt zich van de COVID crisis image

De markt voor servers in het Europese IT-distributiekanaal zit in de lift, volgens de laatste gegevens die zijn gepubliceerd door CONTEXT, een IT marktinformatie onderzoeksbureau. De inkomsten uit de servermarkt, die serversystemen en upgrades omvat, zijn de afgelopen weken teruggekeerd naar het niveau van voor de COVID-crisis. Op landelijk niveau is het beeld echter genuanceerder. In Nederland daalde de verkoopt met 5,1 procent.

De verkoop loopt goed in Duitsland, Italië en Spanje en heeft een positief groeigebied bereikt. Spanje en Italië groeien inderdaad positief in week 20, inclusief inkomsten van week 17 tot week 20 als voortschrijdende 4 weken, met respectievelijk + 2,4% en + 9% jaar-op-jaar omzetgroei, terwijl Duitsland een stijging van + 10,6% laat zien in dezelfde periode.

Ondertussen blijven andere landen achter. Er zijn geen tekenen dat distributeurs in Frankrijk en het VK de afgelopen weken transacties hebben zien aantrekken, waarbij de eerste in week 20 met -37,9% daalde en de laatste met een omzetdaling van -34%. Dit is niet geheel onverwacht aangezien traditioneel een kleiner deel van de infrastructuuractiviteiten in deze markten via het distributiekanaal verloopt.

Het CONTEXT reseller panel voor bedrijven toont de afgelopen maand sterke serververkopen in deze 2 landen, die tot op zekere hoogte de negatieve indruk van herstel compenseren door alleen naar het distributiekanaal te kijken. Week 18, met inkomsten van week 15 tot week 18, groeit in Frankrijk met + 14,6% en in het VK met + 33,6% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In die twee landen verloopt de verkoop van infrastructuur doorgaans zwaarder via tier-one bedrijfsresellers, en die resellers hebben ook vaak te maken met grote en complexere infrastructuurprojecten.

“Naarmate de lockdowns in Europese landen afnemen, zijn grotere organisaties weer actief, terwijl kleinere bedrijven langzamer zijn met het hervatten van hun activiteiten en dit zou het verschil in verkoopacceptatie tussen distributie en tier-one zakelijke kanalen enigszins kunnen verklaren ”, aldus Gurvan Meyer, Business Enterprise Analist bij CONTEXT.

Zakelijke resellers in Duitsland en Zuid-Europa kopen doorgaans bij distributeurs (ongeveer 80% van de zakelijke wederverkoperactiviteiten in Spanje verloopt via het distributiekanaal), daarom is het herstel van COVID veel zichtbaarder in de distributiekanaalgegevens voor deze landen.

“Als we daarom vanuit meerdere kanalen kijken, kunnen we met vertrouwen zeggen dat de servermarkt in Europa zich in een post-COVID-fase bevindt. Distributeurs in Frankrijk en het VK moeten nog een inhaalslag maken, maar dit zou de komende weken moeten gebeuren, aangezien de lockdown-maatregelen verder worden versoepeld en de markt de positieve impact van de stopgezette projecten blijft zien hervatten. Aangezien industrieën zoals de detailhandel, de horeca en het toerisme de komende maanden echter slechts op halve capaciteit zullen werken, mogen we niet snel verwachten dat de verkoop van infrastructuur snel zal toenemen”, voegt Gurvan toe.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024