Redactie - 20 juni 2020

De toekomst van robotica is open source

De toekomst van robotica is open source image

De opkomst van robots is al lange tijd een populair onderwerp van sciencefictionverhalen, tv-programma's en films. Deze futuristische verhalen geven ons het gevoel dat robotica slechts een toekomstbeeld of fantasie is, maar door de opensourcecommunity breekt nu een nieuw tijdperk aan.

De documentaire “How to Start a Robot Revolution” is in première gegaan. Het gaat om het eerste deel uit een vijfdelige documentaireserie. Deze reeks maakt deel uit van de Open Source Stories van Red Hat, die laten zien hoe opensourcesoftware een revolutie in de robotica heeft veroorzaakt. Medio 2000 werd het Robot Operating System (ROS) voor het eerst ontworpen door technologie-incubator, Willow Garage, als een gemeenschappelijk platform voor het bouwen van geavanceerde robothardware. In 2014 werd Willow Garage echter stilgelegd. De ROS-projectleden hadden het daar bij kunnen laten, maar dat is niet gebeurd. Dankzij opensourcesoftware wist het ROS niet alleen te overleven, maar is zelfs tot bloei gekomen. In deze vijfdelige documentaire worden de mensen achter de oprichting van ROS in beeld gebracht, evenals de community die er een wereldwijd fenomeen van heeft gemaakt.

Kracht van open source

Het verhaal vertelt hoe een toegewijde en inclusieve groep van robotica-engineers, softwareontwikkelaars en human-robot interaction-specialisten ROS steeds toegankelijker maken voor een grotere groep. Maar ook de kracht van open source worden belicht, evenals de manier waarop het opensourceproject is gegroeid tot een wereldwijde gemeenschap die de robotica-industrie op zijn kop heeft gezet. Het is een verhaal over hoe een gepassioneerde groep mensen weigerde zijn werk te laten vervagen. En bovenal is het een verhaal over de leden van de community.

In de vijf verhalen delen de volgende robotica-experts hun kennis en ervaring:

  • Evan Ackerman, redacteur bij IEEE Spectrum;
  • Steve Cousins, CEO van Savioke;
  • Brian Gerkey, CEO van Open Robotics, en Nate Koenig, CTO van Open Robotics;
  • Kevin Knoedler, winnaar van de 2017 NASA Space Robotics Challenge;
  • Louise Poubel, ignition technical lead, Open Robotica;
  • Leila Takayama, human-robot interaction-onderzoeker bij de University of California, Santa Cruz; Melonee Wise, CEO van Fetch Robotics; en
  • Keenan Wyrobek, CTO en medeoprichter van Zipline.

Openheid als katalysator voor verandering

Net als andere afleveringen van de documentaireserie Open Source Stories onderstreept “How to Start a Robot Revolution” hoe openheid een katalysator is voor verandering. Open source verandert de wereld op veel verschillende manieren - niet alleen met betrekking tot digitale technologieën, maar ook in de manier waarop we samenwerken om enkele van de meest prangende problemen in de wereld op te lossen. Bij Red Hat begrijpen we al lang de kracht van samenwerking om tot verbazingwekkende resultaten te komen. Met Open Source Stories laten we zien wat mensen kunnen doen als ze dingen op een open en gezamenlijke manier maken. Want door te delen, groeien, groeien we.

Bekijk hieronder de trailer. Meer informatie over ROS is te vinden op www.openrobotics.org, www.ros.org of via @OpenRoboticsOrg op Twitter. Meer informatie over Open Source Stories is hier beschikbaar. De nieuwsbrief van Open Source Stories houdt je op de hoogte van de uitzending van de andere vier delen van de serie.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei