Redactie - 17 juni 2020

Aantal beveiligingsproblemen in afgelopen drie maanden fors gestegen

Aantal beveiligingsproblemen in afgelopen drie maanden fors gestegen image

Tweederde van de IT-professionals (66%) ziet meer beveiligingsincidenten nu meer medewerkers door de coronacrisis thuiswerken. Ook is de werkdruk van 63 procent van de ondervraagde IT-professionals is met maar liefst 37 procent is toegenomen sinds de start van het thuiswerken.

Dit blijkt uit onderzoek van Ivanti, dat de de resultaten van een nieuw wereldwijd onderzoek naar de impact van de beweging naar thuiswerken als gevolg van de COVID-19 pandemie presenteert. Het onderzoek toont aan dat de IT-werkdruk, beveiligingsproblemen en communicatie-uitdagingen allemaal aanzienlijk zijn toegenomen in dit nieuwe thuiswerktijdperk.

Toegenomen werkdruk

De belangrijkste problemen en vragen die van invloed zijn op de toegenomen werkdruk zijn:

  • 74 procent: VPN-problemen
  • 56 procent: videoconferencing
  • 48 procent: beperkingen door bandbreedte
  • 47 procent: herstellen van wachtwoorden
  • 47 procent: problemen met messaging

De toegenomen werkdruk van IT-professionals wordt alleen nog maar groter door het enorme aantal werknemers dat nu op afstand werkt. 43 procent van hen geeft aan dat zeker driekwart van hun werknemers nu op afstand werkt en meer dan een derde zegt dat zelfs 100 procent van hun werknemers op afstand werkt. Volgens de respondenten is dit een stijging van 93 procent in de afgelopen drie maanden, wat een uitzonderlijk snelle groei is sinds de uitbraak van het coronavirus.

Meer beveiligingsproblemen

Deze beweging naar van afstand werken heeft een kritieke invloed op de houding van organisaties ten aanzien van hun IT-beveiliging. Tweederde (66 procent) van de IT-professionals meldt een toename van het aantal beveiligingsproblemen in deze uitgebreide externe IT-omgeving, met de volgende drie als belangrijkste:

  • 58 procent: kwaadaardige e-mails
  • 45 procent: gedrag van werknemers dat risicovol en niet conform de regels is
  • 31 procent toename van kwetsbaarheden in software

Gebrek aan communicatie

Een op de vijf IT-professionals beschouwt gebrek aan communicatie als hun grootste uitdaging in het nieuwe normaal. Daarnaast heeft de moeilijkheid om soepele ondersteuning te bieden aan externe medewerkers de volgende extra werkzaamheden opgeleverd:

  • 70% moest meer VPN-toegang regelen voor meer werknemers
  • 54% moest meer extra apparaten aanschaffen, installeren en distribueren
  • 52% creëerde meer 'how to'-artikelen voor werknemers

Ondanks de toegenomen werkdruk noemen IT-professionals ook een aantal voordelen van thuiswerken. Bijna de helft (44 procent) zegt dat het grootste voordeel 'geen woon-werkverkeer' is, 19 procent geeft aan de flexibele werktijden erg prettig te vinden, en 16 procent zegt thuis productiever te zijn dan op de werkplek. De mogelijkheid om wat minder formele kleding te kunnen dragen is ook een voordeel, waarbij 52 aangeeft dat thuisoutfit voornamelijk uit’vrijetijdskleding bestaat. Ten slotte geeft 7 procent toe dat pyjama's de ‘nieuwe look’ zijn.

Balans tussen beveiliging en productiviteit

“De COVID-19-pandemie heeft inderdaad een niet eerder geziene druk gelegd op IT-teams. Zij moeten een balans vinden tussen beveiliging en gebruikersproductiviteit voor deze nieuwe groep externe werknemers”, aldus Phil Richards, chief security officer bij Ivanti. “Die verschuiving zien wij ook in onze eigen organisatie. Wij merkten dat de beste manier om de zwaardere IT-werklast te verlichten, bestaat uit het toepassen meer IT-automatisering en het optimaliseren van het beheer van de bedrijfsmiddelen. Zo zijn onze IT-medewerkers beter toegerust om de behoeften van gebruikers te ondersteunen en tegelijk de nodige maatregelen te kunnen nemen om het beveiligingsrisico te beperken. Hierdoor kunnen onze medewerkers zowel productief als veilig blijven werken.”

Het onderzoek is gehouden onder meer dan 1.600 IT-professionals wereldwijd. De gegevens zijn door Ivanti online verzameld in april en mei 2020. Het volledige onderzoek is hier te vinden. Meer informatie is verkrijgbaar tijdens het Ivanti webinar op 1 juli 2020. U kunt daarvoor hier registeren.