Witold Kepinski - 16 juni 2020

Amazon Web Services leidt cloud services markt in Nederland

Amazon Web Services leidt cloud services markt in Nederland image

Amazon Web Services leidt de cloud services markt in Nederland zo beweert Synergy Research. Nieuwe Q1-gegevens van Synergy Research Group tonen aan dat Amazon de leidende cloudprovider in Europa is en ook het leidende bedrijf in alle grote individuele landenmarkten, op basis van inkomsten uit cloud infrastructuur services.

Microsoft is de op één na gerangschikte cloudprovider over de hele linie. Naast de top twee variëren de rangschikkingen. De derde gerangschikte cloudprovider in Europa is Google. Het is ook de derde gerangschikte cloudprovider in veel grote landen, hoewel het in Frankrijk bijvoorbeeld achter OVH en Orange staat. IBM is de vierde gerangschikte provider in Europa als geheel en staat bijna onvermijdelijk ergens in de top zes van elk afzonderlijk land. Salesforce, Rackspace en Oracle zijn wereldwijde providers die verderop in de landenranglijst staan, met Salesforce als vijfde in heel Europa. Telco's zijn vaak sterk vertegenwoordigd in hun lokale markten en Deutsche Telekom, Orange en KPN staan allemaal op de vierde plaats in hun thuisland. Onder de Europese telecombedrijven is Deutsche Telekom de grootste cloudprovider dankzij een sterke positie in Duitsland en kleinere operaties in meerdere andere landen, waardoor het de zesde plaats in heel Europa behaalt.

Cloud

De inkomsten uit Europese cloud infrastructuur services (inclusief IaaS, PaaS en gehoste privat cloud services) bedroegen 6 miljard dollar in het eerste kwartaal, met een achterblijvende omzet van twaalf maanden van meer dan 21 miljard dollar. Ze groeien momenteel met 38% per jaar. De vier grootste landenmarkten zijn het VK, Duitsland, Frankrijk en Nederland, die samen goed zijn voor 63% van het totaal. Andere landen in de top tien zijn Italië, Spanje, Ierland, Zwitserland, België en Rusland. Hoewel veel kleiner dan de Amerikaanse markt, groeien de Europese cloud-inkomsten sneller.

Marktleiders

"Net als in de VS en het grootste deel van de APAC-regio zijn Amazon en Microsoft de duidelijke marktleiders in Europa, zowel voor de regio als geheel als in elk van de grote Europese landenmarkten", aldus John Dinsdale, Chief Analyst and Research Directeur bij Synergy Research Group. “Achter de top twee wordt de strijd gespeeld tussen Google, IBM, andere kleinere wereldwijde cloudproviders en enkele grote lokale telco's en IT-serviceproviders. Er is geen tekort aan bedrijven die strijden voor een marktaandeel, maar in de hele regio beheersen de zes grootste cloudproviders driekwart van de markt en hun aandeel is toegenomen. Gezien het belang van schaal, wereldwijde aanwezigheid en diepe zakken, zal het voor een van de kleinere cloudproviders moeilijk zijn om dat beeld te veranderen.”

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024