Witold Kepinski - 15 juni 2020

Coronavirus is geen issue voor cloud infrastructuur services markt

Coronavirus is geen issue voor cloud infrastructuur services markt image

Nieuwe gegevens van Synergy Research Group tonen aan dat de uitgaven in het eerste kwartaal voor cloud infrastructuur diensten 29 miljard dollar bedroegen, een stijging van 37 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019. Dit was in lijn met het verwachte marktgroeipercentage en vertoonde geen zinvol negatief effect als gevolg van de COVID -19 pandemie.

Ondertussen bleef de groei van Amazon grotendeels de algehele marktgroei weerspiegelen en het wereldwijde marktaandeel bedroeg 32 procent in het kwartaal. De groei bij Microsoft op de tweede plaats overtrof de totale markt opnieuw met meer dan twintig procentpunten en het marktaandeel is de afgelopen vier kwartalen met bijna drie procentpunten gestegen tot 18 procent. 

Achter deze twee marktleiders overtreffen Google, Alibaba en Tencent de algemene marktgroei aanzienlijk en winnen marktaandeel. Alle drie zagen de inkomsten jaar op jaar toenemen met 45 procent of meer. 

Vier andere cloudproviders hebben een substantieel marktaandeel, maar zijn enigszins nichespelers en kennen doorgaans lagere groeipercentages: IBM, Salesforce, Oracle en Rackspace. Er is dan een lange staart van cloudproviders, elk met een klein marktaandeel.

Nu de meeste grote cloudproviders hun winstgegevens voor het eerste kwartaal hebben vrijgegeven, schat Synergy dat de inkomsten uit cloud infrastructuur services op kwartaalbasis (inclusief IaaS, PaaS en gehoste private cloud services) 29 miljard dollar bedroegen, met een achterblijvende omzet van twaalf maanden tot 104 miljard dollar.

Public IaaS- en PaaS-diensten vertegenwoordigen het grootste deel van de markt en die groeiden in het eerste kwartaal met 39 procent. De dominantie van de top vijf providers is nog sterker in de public cloud, aangezien ze meer dan driekwart van de markt beheersen. Geografisch blijft de cloudmarkt sterk groeien in alle regio's van de wereld.

"Hoewel COVID-19 een verwoestende impact heeft op gemeenschappen en economieën over de hele wereld, zijn er indicaties dat het een licht positieve impact heeft op de markt voor cloud infrastructuur services", zegt John Dinsdale, hoofdanalist bij Synergy Research Group. “De pandemie veroorzaakt zeker problemen voor cloud providers, maar in onzekere tijden biedt de publieke cloud flexibiliteit en een veilige haven voor bedrijven die moeite hebben om hun normale bedrijfsvoering te handhaven. De inkomsten van cloud providers blijven groeien tegen werkelijk indrukwekkende tarieven, met AWS en Azure in totaal nu met een jaarlijkse omzet van ruim 60 miljard dollar.”