Waarde datacenter georiënteerde fusies en overnames stijgt sterk

14-06-2020 | door: Witold Kepinski

Waarde datacenter georiënteerde fusies en overnames stijgt sterk

Nieuwe gegevens van Synergy Research Group laten zien dat de waarde van datacenter georiënteerde fusies en overnames die in de eerste zestien weken van 2020 zijn gesloten, het totaal van 2019 al heeft overtroffen. In de afgelopen vier jaar is de trend dat het aantal deals sterk is gestegen, terwijl de totale waarde de afgelopen twee jaar is gedaald door een relatief gebrek aan het sluiten van megadeals. Die situatie is in de eerste maanden van 2020 omgedraaid, grotendeels dankzij de acquisitie van Interxion van 8,4 miljard dollar door Digital Realty, de grootste datacentertransactie ooit.

Ondertussen zijn dit jaar tot dusver nog twee andere deals met een omzet van meer dan een miljard dollar gesloten, en twee met een waarde van meer dan 500 miljoen dollar. Synergy heeft tot nu toe 28 datacenter-georiënteerde M & A-deals geïdentificeerd die dit jaar zijn gesloten.

Sinds begin 2015 heeft Synergy 388 gesloten deals geïdentificeerd met een totale waarde van 90 miljard dollar. Over de periode is de totale dealwaarde gelijk verdeeld tussen overheidsbedrijven en private equity-kopers, terwijl private equity-kopers 57 procent van het dealvolume uitmaken. Sinds 2015 zijn de grootste deals die moeten worden gesloten de overnames van Interxion en DuPont Fabros door Digital Realty, de overname van Global Switch door een groep Chinese investeerders en de overnames van Verizon-datacenters en Telecity door Equinix.

In de periode 2015-2020 waren veruit de grootste investeerders Digital Realty en Equinix, 's werelds twee toonaangevende colocatieaanbieders. In totaal vertegenwoordigen ze 35 procent van de totale dealwaarde over de periode. Andere opmerkelijke datacenteroperators die seriële overnames hebben gedaan zijn CyrusOne en Iron Mountain.

"Dit wordt een topjaar voor M & A-activiteiten in datacenters", zegt John Dinsdale, hoofdanalist bij Synergy Research Group. “In minder dan vier maanden is de fusie- en overnamewaarde 2019 al gepasseerd, daarnaast zijn we op de hoogte van 17 meer overeengekomen deals die in afwachting zijn van afronding plus een paar andere potentiële multi-miljard dollar deals. Wat veroorzaakt deze golf van fusies en overnames? Outsourcingtrends en de agressieve groei van clouddiensten zorgen voor een steeds grotere vraag naar datacentercapaciteit, wat op zijn beurt zowel de herstructurering van de industrie als de behoefte aan nieuwe bronnen van investeringskapitaal stimuleert.”

Terug naar nieuws overzicht