Wouter Hoeffnagel - 12 juni 2020

Gerucht: Europese aanklacht tegen Amazon op komst

Gerucht: Europese aanklacht tegen Amazon op komst image

De Europese Unie (EU) dient komende week een aanklacht in tegen Amazon. De Amerikaanse e-commercegigant zou misbruik maken van zijn positie als zowel beheerder als verkoper op zijn platform.

Dit meldt de Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen. De Europese Commissie doet al langer onderzoek naar Amazon. Hierbij wordt onderzocht hoe Amazon zelf producten verkoopt op zijn e-commerceplatform, iets waarmee het bedrijf concurreert met andere gebruikers van zijn platform. Het bedrijf zou hierdoor onder meer toegang hebben tot data van externe verkopers. Deze data wordt naar verluid gebruikt om zijn producten af te stemmen op bepaalde markten en een voorsprong te verkrijgen op de concurrentie.

Huismerk

De bronnen van het Amerikaanse dagblad verwachten dat de officiële aanklacht komende week of de week daarna wordt ingediend. Amazon wil niet reageren op de berichtgeving. Het bedrijf sprak eerder echter tegen dat het zijn dominante marktpositie misbruikt en wijst erop dat veel winkelketens een huismerk aanbieden.

Naar verwachting gaat de Europese rechtszaak tegen Amazon minimaal een jaar in beslag nemen. Indien het bedrijf schuldig wordt bevonden, kan de Europese Commissie de e-commercegigant dwingen zijn werkwijze aan te passen. Ook kan Amazon een boete van 10% van zijn wereldwijde jaaromzet opgelegd krijgen. Op basis van de jaarcijfers van 2019 zou dit neerkomen op een boete van bijna 25 miljard euro.