Witold Kepinski - 12 juni 2020

Verkoop servers daalt door coronacrisis en supply chain issues

Verkoop servers daalt door coronacrisis en supply chain issues image

Volgens de IDC Worldwide Quarterly Server Tracker daalden de inkomsten van leveranciers op de wereldwijde servermarkt jaar op jaar met 6 procent tot 18,6 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2020 (1Q20). De wereldwijde serverzendingen daalden jaar op jaar met 0,2 procent tot iets minder dan 2,6 miljoen stuks in 1Q20. Marktleider Dell Technologies wist meer server aandeel te pakken.

In termen van server klasse, daalde volume server omzet met 2,1 procent tot 15,1 miljard dollar, terwijl de midrange server inkomsten 23 procent daalde tot iets minder dan 2,6 miljard dollar, en high-end systemen daalde met 9,1 procent tot iets minder dan 1 miljard dollar.

"De prestaties van de servermarkt waren relatief vergelijkbaar met die van het vierde kwartaal, zij het iets gematigder, met lichtpunten, waaronder de ODM Direct-leveranciersgroep, die een solide vraag realiseerde van zijn belangrijkste klantengroep voor hyperscaler en cloudproviders, en aanhoudende kracht in de niet-x86 serverruimte ", zegt Sebastian Lagana , onderzoeksmanager, Infrastructure Platforms and Technologies bij IDC. "Dat gezegd hebbende, kreeg de OEM-markt te maken met flinke tegenwind als gevolg van een combinatie van een vertragende vraag van ondernemingen naar x86-servers en beperkingen van de supply chain keten, beide grotendeels veroorzaakt door macro-economische effecten."

Algemene servermarktstand per bedrijf

De nummer één positie op de wereldwijde servermarkt in 1Q20 behoorde toe aan Dell Technologies met een omzetaandeel van 18,7 procent. HPE / New H3C Group nam de tweede positie in met 15,5 procent, gevolgd door Inspur / Inspur Power Systems met 7,1 procent. Lenovo en IBM staan samen op de vierde positie met marktaandelen van respectievelijk 5,6 en 4,8 procent. De groep ODM Direct-leveranciers was goed voor 25,9 procent van de totale serveromzet en steeg jaar op jaar met 6,1 procent tot bijna 4,83 miljard dollar. Dell Technologies leidde de wereldwijde servermarkt wat betreft unitzendingen, goed voor 18,4 procent van alle units die tijdens het kwartaal werden verzonden.

Top servermarktbevindingen

Geografisch zijn alle regio's tijdens het kwartaal in totaal afgenomen. Japan presteerde beter dan de concurrentie en daalde met 0,5 procent, gevolgd door Latijns-Amerika met -2,3 procent, China met -2,6 procent en Azië / Pacific (exclusief Japan en China) met -3 procent. De Verenigde Staten daalden met 6,1 procent en Canada met 8,3 procent. Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) daalden met dubbele cijfers, een daling van 11,8 procent op jaarbasis.

De inkomsten gegenereerd uit x86-servers daalden in 1Q20 met 9,1 procent tot 16,8 miljard dollar. Niet-x86-servers groeiden jaar op jaar met 38,2 procent tot iets minder dan 1,8 miljard dollar.