Onderzoek: Datakwaliteit is dit jaar van cruciaal belang

12-06-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Onderzoek: Datakwaliteit is dit jaar van cruciaal belang

De kwaliteit van gegevens is van cruciaal belang voor bedrijven. 44% van de IT’ers en managers geeft aan dat de datakwaliteit in 2020 één van de grootste uitdagingen is. Drie jaar geleden lag dit percentage nog op 14%.

Dit blijkt uit de 2020 Data Connectivity Survey van Progress, leverancier van applicatieontwikkel- en digitaliseringsoplossingen. Aan dit onderzoek deden ruim 1.800 ITers en managers uit 13 bedrijfstakken wereldwijd mee. De resultaten tonen inzichten in nieuwe trends en aandachtspunten op het gebied van gegevensbeheer, zoals modernisering van systemen, cloudmigratie, gegevensbescherming en gegevenskwaliteit.

Meer aandacht voor dataconnectiviteit

“Vanwege de huidige crisis is dataconnectiviteit in het middelpunt van de belangstelling komen te staan, doordat werknemers over de hele wereld vanuit huis werken,” aldus David Loshin, coauteur van het 2020 Data Connectivity Survey-rapport en een erkend adviseur op het gebied van gegevenskwaliteit, Master Data Management (MDM) en bedrijfsinformatie. “Bedrijfsgegevens worden tegenwoordig opgeslagen in een hybride omgeving, uiteenlopend van on-premises tot verschillende cloudplatforms en SaaS/PaaS-services, en dat betekent dat toegang tot deze gegevens crucialer is dan ooit tevoren. Organisaties hebben een structurele benadering van gegevensbeheer en connectiviteit nodig om succesvol te kunnen opereren.”

Een aantal belangrijke bevindingen van het onderzoek zijn:

  • Gegevenskwaliteit is cruciaal: 44% van de respondenten zegt dat dit een van de grootste uitdagingen is (een enorm verschil vergeleken met 14% in 2017).
  • Cloudmigratie, inmiddels een integraal onderdeel van de dagelijkse bedrijfsvoering, is het belangrijkste moderniseringsproject voor 2020. Momenteel werkt 56% van de respondenten aan migratieprojecten of heeft dit op hun planning staan.
  • Het belang van real-time hybride dataconnectiviteit is enorm gestegen, doordat organisaties naar manieren zoeken om hun cloud-apps te laten communiceren met on-premises-gegevens achter een firewall, terwijl ze gegevens uit diverse hybride, multi-cloud-omgevingen aan elkaar proberen te koppelen.
  • Systeemdiversiteit wordt steeds gebruikelijker; ruim 55% gebruikt zowel Microsoft als systemen die op Linux draaien.
  • Meer dan de helft van respondenten die moeten voldoen aan regelgeving is bezig hun gegevens en applicaties over te zetten naar de cloud. Dit geeft aan dat organisaties hun eerdere bezorgdheid over veiligheid en gegevensbescherming overwonnen hebben.

Concurrentie voorblijven

“Om vandaag de dag succes te hebben, moeten organisaties de kracht van hun gegevens benutten om de concurrentie een stap voor te blijven,” zegt Stephan Leferink, General Manager Centraal Europa bij Progress Software. “Gegevenskwaliteit, overstappen naar de cloud, real-time hybride dataconnectiviteit en regelgeving vormen voor veel bedrijven nog steeds een grote uitdaging. Met de juiste technologie kunnen organisaties het antwoord vinden op deze uitdagingen en gaan werken aan de volgende generatie krachtige gegevensoplossingen en bedrijfsapplicaties.”

Progress levert oplossingen voor cloud- en on-premises-dataconnectiviteit in relationele, NoSQL-, Big Data- en SaaS-gegevensbronnen. Denk hierbij aan de Progress DataDirect-producten, waarmee organisaties op een veilige, betrouwbare en productieve manier elke gewenste gegevensbron - zowel in de cloud als on-premises - naadloos laten communiceren met elke gewenste applicatie. Dit verbetert de bruikbaarheid van gegevens en helpt bedrijven zowel hun omet als klanttevredenheid te verhogen.

Terug naar nieuws overzicht