Wouter Hoeffnagel - 10 juni 2020

Ruim anderhalf miljard euro verloren indien buitenlandse afgestudeerden Nederland verlaten

Elk jaar dragen buitenlandse studenten die afstuderen zo’n € 1,64 miljard euro bij aan de Nederlandse economie, meldt College Life. Doordat ze door het coronavirus weer naar hun moederland vertrekken, dreigen deze afstudeerders niet bij te kunnen dragen aan de groei van de Nederlandse economie. College Life wil dat probleem oplossen en lanceert een accelerator voor buitenlandse afgestudeerden. Dat programma helpt hen integreren in de Nederlandse arbeidsmarkt en ondersteunt zo de groei van de Nederlandse economie.

"Het helpen van buitenlandse afgestudeerden om werk te vinden in Nederland is een win-win voor de Nederlandse economie", zegt Kristian Voldrich, de oprichter van College Life Accelerate. "Het gesubsidieerde collegegeld wordt terugbetaald in de vorm van belastingen. Daarbij verdringen ze amper Nederlandse arbeidskrachten; er zijn nog steeds arbeidstekorten in sectoren als ICT, die zo worden opgelost en verdere economische groei mogelijk maken."

‘IND moet anticiperen op corona-crisis’

Internationale afgestudeerden hebben gemiddeld een positieve netto bijdrage aan de Nederlandse schatkist. Afgestudeerden die buiten de EU komen, dragen zelfs tussen de € 36.000 en € 56.000 per persoon meer bij aan de Nederlandse economie dan afgestudeerden uit EU-landen.

Voldrich: “Daarom is het ook onbegrijpelijk dat de IND besloten heeft om de Zoekjaar-visumaanvragen die binnenkort aflopen, niet te verlengen. Met dit visum hebben buitenlandse afgestudeerden de mogelijkheid om een heel jaar te werken zonder beperkingen. Het is al lastig om werk te vinden tijdens deze corona-crisis. De tijdsdruk die gepaard gaat met een moeilijke arbeidsmarkt, draagt niet bij aan een soepele integratie van afgestudeerden in Nederland. De IND zou moeten anticiperen op deze corona-crisis en het beleid moeten versoepelen,”

Studenten naar een baan helpen

"Als je erover nadenkt, heb je maar een jaar om te integreren in het buitenland ", zegt Pratyaksh Arneja, een 22 jaar oude Corporate Finance afgestudeerde uit India. "Behalve dat ik toegang krijg tot de arbeidsmarkt, doet de overheid niets om me te helpen slagen in het opbouwen van een succesvolle carrière. Terwijl ik graag langer in Nederland zou blijven en hier in de tech sector wil werken."

Het College Life Accelerate programma richt zich op het aanleren van essentiële vaardigheden voor elke fase van de sollicitatie cyclus; evaluatie, acquisitie, conversie en retentie. Met contextspecifieke strategieën helpen docenten de studenten begrijpen hoe ze hun achtergrond kunnen gebruiken als concurrentievoordeel in de markt. Ook is speciale aandacht voor het behouden van een functie binnen een organisatie, waarbij het van belang is extra stappen te zetten. Dit onder meer aangezien de lat om de proeftijd door te komen door de coronacrisis hoger ligt.