Stijging energiegebruik datacenters Microsoft en Google in Wieringermeer
08-06-2020 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Stijging energiegebruik datacenters Microsoft en Google in Wieringermeer

Grote hyperscale datacenters van onder andere Microsoft en Google in de Wieringermeerpolder in Noord-Holland zullen komende tien jaar acht keer zoveel stroom verbruiken. Dit meldt het NRC in een artikel waarbij een regionale beleidsnota over groene energie onder andere als bron is gebruikt.

De extra verwachte stroomconsumptie maakt het volgens NRC het moeilijker om landelijk een hoger percentage duurzaam opgewekte energie te bereiken. De betreffende datacenters verbruikten begin 2019 rond 0,43 terawatt uur (TWh) per jaar. Er werd toen al gemeld dat de datacenters het energienetwerk zwaar belasten. In 2030 is dit gestegen naar 3,5 terawatt uur. Hierbij wordt in het artikel onder andere een rapport van adviesbureau CE Delft aangehaald. Volgens het NRC is dat bijna 3 procent van het huidige stroomverbruik in Nederland.

In de Wieringermeerpolder zijn nog eens twee nieuwe datacenter locaties ingetekend. In het artikel staat verder dat toezicht vanuit de landelijke overheid op de consequenties voor de groeiende extra stroomvraag ontbreekt aldus NRC.

Google

Verder leidt de komst van de hyperscalers tot grondspeculatie. Agriport verkocht een stuk boerenland aan Google voor 46 miljoen euro. Eind 2019 verkocht Google voor 265 miljoen euro het grond door aan een Luxemburgs bedrijf Catherix van een Texaanse oliemiljardair die via bouwbedrijf CBRE (met 400 miljoen euro hypotheek) het Google datacenter 'Nimble' bouwt. De naam Google zie je nergens bij het blauwwitte datacenter wel het bordje 'nimble' ofwel 'lenig'. Cathexis verhuurt volgens NRC het datacenter zo nu en dan aan Google. Naar verluidt is hier sprake van een sale- en leaseback constructie aldus NRC.

Microsoft

Volgens de gemeente Hollands Kroon zou de warmte uitstoot nuttig zijn voor naburige kassen maar dat is nog niet bewerkstelligd. Zo is de restwarmte van het Microsoft datacenter, tussen 25 en 35 graden Celsius, te koud voor de kassen. Dat heeft te maken met het type koeling. De restwarmte waait nu het IJsselmeer op aldus NRC.

Verder zou volgende gemeente door de komst van datacenters 1500 arbeidsplaatsen komen. Bij het Google datacenter werken er nu 125 zo meldt de hyperscaler aan NRC.

Het uitgebreide artikel over het datacenter energie gebruik in Wieringermeer is te lezen op nrc.nl (betaalmuur).

Terug naar nieuws overzicht