Nederland blijft duurzaam doordraaien dankzij datacenters

Stijn Grove, DDA

09-06-2020 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Nederland blijft duurzaam doordraaien dankzij datacenters

Met 55% van de beroepsbevolking thuis aan het werk, leunt Nederland momenteel extra hard op haar digitale fundament. Met daarbij duidelijke duurzaamheidswinst: Nederland verbruikt 10% minder energie en stootte tot nu toe 5 Mton minder CO2 uit terwijl het stroomverbruik van de datacenters zelf met slechts 1-4% steeg. Dat blijkt uit het jaarlijkse marktrapport, getiteld ‘Go Digital, Act Sustainable’ dat brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDA) presenteert tijdens een online kennisevenement.

Het jaarlijkse ‘State of the Dutch Data Centers’ onderzocht voor de zesde maal de Nederlandse datacentermarkt. Het thema ‘Go Digital, Act Sustainable’ laat zien dat twee belangrijke ontwikkelingen wereldwijd, digitalisering en de energietransitie, samenkomen in datacenters. Datacenters faciliteren de digitale economie, en werken daarnaast hard aan hun energie efficiëntie: uit onderzoek blijkt dat hoewel tussen 2010 en 2018 de werklast van alle datacenters wereldwijd vervijfvoudigde en het dataverkeer vertienvoudigde, het wereldwijde elektriciteitsverbruik met slechts 5% steeg. Daarnaast meldt de DDA dat 86% van hun leden groene energie gebruikt; in de Metropoolregio Amsterdam, waar 74% van de DDA-datacenters is gevestigd, is dit zelfs al 99%.

Groei Nederlandse datahub

Het rapport toont aan dat de vraag naar datacenterdiensten stabiel blijft toenemen, zeker ook in deze onrustige tijden. Landelijk groeide het totale datavloer oppervlakte met 10%. De 189 Nederlandse colocatie-datacenters beslaan gezamenlijk inmiddels 378.000 m2 datavloer. Uit het onderzoek blijkt dat de sector het vinden van nieuwe klanten, het aantrekken van geschikt personeel en beschikking over voldoende stroomverbindingen als belangrijkste uitdagingen ziet.

“Het belang van datacenters wordt steeds duidelijker gevoeld, zeker tijdens de Covid-19 lockdowns, maar ook door de jarenlange succesvolle groei van de sector’, zegt Stijn Grove, directeur van de DDA. Een logisch gevolg van de aanhoudende groei en het toenemende belang zorgt ervoor dat de sector steeds meer onder een vergrootglas wordt geplaatst. De gemeente Amsterdam en Haarlemmermeer kondigde vorig jaar dan ook een tijdelijke bouwstop af. In goed overleg met de sector zullen begin juli de nieuwe beleidsstukken aan de desbetreffende gemeenteraden worden voorgelegd ter goedkeuring. “We zijn positief gestemd en blij dat er in de regio Amsterdam nu een duidelijk groeipad richting de toekomst ligt,” zegt Stijn Grove. ‘’De reeds volledig geëlektrificeerde datacenter sector laat zien hoe groei op een duurzame manier kan plaatsvinden, waarbij de sector hard blijft verder werken aan hogere energie-efficiëntie en hergebruik van restwarmte.”

Go Digital, Act Sustainable

Het “State of the Dutch Data Centers 2020” rapport wordt deze ochtend gepubliceerd tijdens een online kennis- en netwerkevent. Naast een presentatie van het onderzoek wordt ook de concurrentiepositie van Amsterdam ten opzichte van andere Europese data hubs als Frankfurt en Londen besproken door CBRE.

Het online evenement is gratis bij te wonen, aanmelden kan via https://2020dda.eventbrite.nl/

Het rapport “State of the Dutch Data Centers 2020” is vrij te downloaden via de website van de DDA.

DDA_State of the Dutch Data Centers 2020.pdf

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters