Notebook prijzen stijgen in heel West-Europa

Notebook prijzen stijgen in heel West-Europa

Notebook prijzen stijgen in heel West-Europa

Notebook prijzen stijgen in heel West-Europa

Notebook prijzen stijgen in heel West-Europa

07-06-2020 | door: Witold Kepinski

Notebook prijzen stijgen in heel West-Europa

De verkoopprijzen van notebooks via distributie in de meeste West-Europese landen zijn de afgelopen weken gestegen, volgens een nieuwe en nauwkeurigere prijsindex, opgesteld door CONTEXT, een Brits IT-marktinformatiebedrijf.

Berekeningen van de normale gemiddelde verkoopprijs (ASP) worden gemaakt door de totale inkomsten voor een categorie eenvoudig te delen door de verkochte eenheden. Dit is echter niet gedetailleerd, aangezien analisten niet kunnen onderscheiden of veranderingen het gevolg zijn van schommelingen in de prijs van producten of de mix van producten die worden gekocht.

De nieuwe wekelijkse producttrendindex van CONTEXT neemt de gemiddelde prijs van elk product en volgt en indexeert deze, om een echte maatstaf te geven voor de daadwerkelijke prijswijzigingen. De Index is in week 0 van de pandemie in elk land op 100 gezet.

De Index laat zien dat de meeste West-Europese landen de index boven de 100 tot 12 weken na de pandemie laten zien: Spanje (102), het VK (102,3), Duitsland (102,7), Frankrijk (103,3), Italië (104,1), Oostenrijk ( 105,4) en Noorwegen (108,5). Slechts twee landen - Finland (99,7) en België (99) - vielen net onder hun startindex voor week 0.

De prijsstijging in de hele regio is een weerspiegeling van een mix van factoren, waaronder een hoge vraag en extra supply chain en andere kosten die het IT-kanaal heeft moeten opvangen in de weken na Covid-gerelateerde lockdowns opgelegd door overheden.

De verkoop van notebooks heeft de afgelopen weken een sterke prestatie geleverd, waardoor de inkomsten uit mobiele computers in de vier weken eindigend op 17 mei (week 20) zijn gestegen tot 77% op jaarbasis, ofwel 174 miljoen euro.

Ondanks minder handelsdagen in de eerste helft van mei, vertoonden zakelijke notebooks een sterke groei op jaarbasis van 76% (tot 484.000 eenheden) en 49% in consumentennotebooks (tot 329.000 eenheden). Dit zette de positieve trends van april voort.

“Een groot deel van deze echt hoge groei is te danken aan distributeurs die de orderportefeuille die in maart was ontstaan toen de lockdown-maatregelen een dringende behoefte aan mobiele apparaten veroorzaakten, verminderden. Nu is het aanbod van notebooks, dat in maart en begin april extreem laag was, opnieuw enorm verbeterd, zodat het kanaal deze bestellingen kan uitvoeren”, aldus Marie-Christine Pygott, Senior Personal Systems Analyst bij CONTEXT.

"We zien ook nieuwe vraag binnenkomen uit de onderwijssector en uit verschillende andere branches die de manier waarop ze thuis en flexibel werken organiseren, heroverwegen. Maar dit is niet op hetzelfde niveau als de vraag die we zagen op het hoogtepunt van de crisis in maart, dus we kunnen verwachten dat de algehele groeipercentages voor notebooks de komende weken zullen afnemen.”

Daarentegen bleven de desktopprestaties op jaarbasis begin mei zwak als gevolg van een structurele verschuiving naar mobiel, grote projecten die werden uitgesteld of geannuleerd en de sterke migratie-aangedreven groei van Windows 10 vorig jaar.

Terug naar nieuws overzicht