AP: Beveiliging werkgeversportaal UWV nu op orde
06-06-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

AP: Beveiliging werkgeversportaal UWV nu op orde

De beveiliging van het online werkgeversportaal van het UWV is verbeterd, meldt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De overheidsdienst hoeft daarom toch geen dwangsom te betalen.

Werkgevers en arbodiensten kunnen in het portaal onder meer ziekteverzuimgegvens van werknemers invoeren en bekijken. Ook zijn NAW-gegevens, het burgerservicenummer, financiële gegevens en gegevens over arbeidsongeschiktheid, ontslag en bevalling in het portaal beschikbaar. De privacytoezichthouder concludeerde in 2017 dat het portaal niet was voorzien meerfactorauthentificatie en de beveiliging van het werkgeversportaal daarom niet op orde was.

Het UWV kreeg in 2018 een last onder dwangsom opgelegd van 150.000 euro per maand, met een maximum van 900.000 euro. De deadline voor het toepassen van meerfactorauthentificatie verliep eerder al, maar de AP gaf het UWV uitstel tot 1 maart 2020. Na onderzoek meldt de AP nu dat het werkgeversportaal alleen nog toegankelijk is via eHerkenning, een gestandaardiseerd systeem voor veilig inloggen. De beveiliging is hiermee voldoende verbeterd, concludeert de toezichthouder.

Terug naar nieuws overzicht
Security