GAIA-X moet begin vormen van Europese opmars in data-economie

05-06-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

GAIA-X moet begin vormen van Europese opmars in data-economie

De Europese maanlancering wat betreft digitaal beleid. Zo noemt de Duitse minister van Economische Zaken Peter Altmaier het cloudnetwerk GAIA-X. Het cloudnetwerk moet het begin vormen van de Europese opmars in de data-economie.

GAIA-X is donderdag door Altmaier samen met de Franse minister van Financiële Zaken Bruno Le Maire aangekondigd. Het grootschalige project is bedoeld om het concurrentievermogen van de Europese economie te versterken door het creëren van een duurzame en innovatieve data-infrastructuur op basis van Europese waarden en veiligheidsstandaarden.

Initiatief van Duitsland

Het project is een initiatief dat vorig jaar door Duitsland is opgezet voor de ontwikkeling van een eigen cloudinfrastructuur die kan concurreren met huidige aanbieders. Frankrijk sloot zich aan bij dit project, waarna de twee landen donderdag gezamenlijk GAIA-X presenteerde op een virtuele persconferentie.

GAIA-X heeft als missie de digitale soevereiniteit te versterken door de ontwikkeling van innovatieve ecosystemen te stimuleren. Binnen deze ecosystemen moeten individuen, organisaties en gemeenschappen volledige controle krijgen over data die is opgeslagen en wordt verwerkt. Ook moeten zij zelf kunnen bepalen wie toegang krijgt tot deze data.

Non-profitorganisatie

22 landen uit Duitsland en Frankrijk richten daarom de GAIA-X Foundation op. Deze non-profitorganisatie wordt gevestigd in België. De GAIA-X Foundation streeft ernaar het werk binnen de GAIA-X gemeenschap te stabiliseren en samenwerking te faciliteren. Dit moet uiteindelijk leiden tot de ontwikkeling van standaarden voor GAIA-X en diensten die nodig zijn om betrouwbare datadeling tussen ecosystemen mogelijk te maken.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud