IDC: COVID-19 zorgt voor dalende wereldwijde vraag naar smartphones

06-06-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

IDC: COVID-19 zorgt voor dalende wereldwijde vraag naar smartphones

De wereldwijde smartphonemarkt krimpt naar verwachting met 11,9% in 2020 tot 1,2 miljard verscheepte units. De krimp is vooral toe te schrijven aan het coronavirus.

Dit voorspelt IDC. In de eerste helft van 2020 loopt het aantal verzendingen naar verwachting met 18,2% terug door de coronacrisis, die voor dalende consumentenuitgaven zorgt. IDC verwacht dat groei pas in het eerste kwartaal van 2021 terugkeert op de wereldwijde smartphonemarkt.

'Wereldwijd probleem aan de vraagzijde'

"Wat begon als een crisis aan de leverancierszijde is doorgegroeid tot een wereldwijd probleem aan de vraagzijde. Nationale lockdowns en een stijgende werkloosheid zorgen voor een teruglopend consumentenvertrouwen en het opnieuw prioriteren van uitgaven richting essentiële goederen. Dit heeft een directe impact op de vraag naar smartphones op de korte termijn", aldus Sangeetika Srivastava, senior research analyst bij IDC's Worldwide Mobile Device Trackers.

"Tegelijkertijd is 5G naar verwachting een katalysator in de voorspelde periode en gaat een vitale rol spelen in het herstel van de smartphonemarkt in 2021."

Europa hard getroffen

Europa is hard getroffen door COVID-19, waarbij met name landen als Italië en Spanje hard zijn geraakt. IDC verwacht dat de vraag naar smartphones in Europa in 2020 een dubbelcijferige krimp laat zien. IDC verwacht wel dat belangrijke vendoren hun marktaandeel blijven houden, wat vooral te danken is aan het aanpassen van strategieën. Denk hierbij aan een toenemende focus op e-commerce.

China blijft eveneens de impact van COVID-19 merken. Wel zijn er tekenen van herstel nu lockdowns worden opgeheven en verstoringen van leveranciersketens verminderen. Fabrieken in China zijn grotendeels weer geopend, al zijn er nog wel reis- en logistieke beperkingen. IDC verwacht dat de Chinese markt in 2020 een enkelcijferige krimp laat zien.

'Uitdagingen liggen in het verschiet'

Ryan Reith, program vice president voor IDC's Worldwide Mobile Device Trackers, licht toe: "Het staat buiten kijf dat er uitdagingen in het verschiet liggen voor de smartphone-economie. We verwachten dat de economische krimp voor enkele fluctuaties in het landschap van vendoren en prijsbepalingen gaat zorgen. De piek in consumentenbestedingen rondom apparaten die minder mobiel zijn dan smartphones (PC's, monitors, video game consoles, etc.) neemt ongetwijfeld een deel van de consumentenbestedingen in beslag die anders zou zijn besteed aan smartphoneupgrades en 5G. We verwachten dat dit zorgt voor agressievere prijsstellingen voor 5G-smartphones dan vooraf aan de pandemie werd verwacht. Dit kan leiden tot winst in marktaandeel voor vendoren die hun portfolio positioneren om te profiteren van deze verandering."

Terug naar nieuws overzicht