Redactie - 04 juni 2020

Legacy en gebrekkige vaardigheden belemmeren digitale transformatie

Legacy en gebrekkige vaardigheden belemmeren digitale transformatie image

Nu organisaties hun bedrijfsprocessen transformeren en de service aan klanten radicaal veranderen, staat digitale transformatie (DX) bovenaan de agenda’s van de meeste CXO’s. De uitgaven aan DX zullen tussen 2020 en 2023 de 6,7 biljoen euro benaderen, een cumulatieve jaarlijkse groei van 17,5 procent. Volgens de laatste gegevens, vrijgegeven door Veeam Software, wordt bijna de helft van alle mondiale ondernemingen in hun digitale transformatie belemmerd door onbetrouwbare legacy-systemen en geeft 44 procent aan dat een gebrek aan IT-kennis het succes in de weg zit.

Bovendien heeft nagenoeg elk bedrijf te kampen met storingen, waarbij één op de tien servers elk jaar wel een paar keer onverwacht uitvalt – een probleem dat soms uren aanhoudt en honderdduizenden euro’s kost. Het toont aan hoe groot de behoefte is aan modernisering van gegevensbescherming en aan bedrijfscontinuïteit om de transformatie mogelijk te maken.

Het Veeam Data Protection Trends Report van 2020 vroeg meer dan 1.500 mondiale ondernemingen naar hun huidige aanpak van gegevensbescherming en -beheer en hoe zij zich voorbereiden op de IT-vraagstukken van de toekomst. Hoe gaan zij bijvoorbeeld reageren op de veranderde verwachtingen en storingen in hun systemen, maar ook: wat is hun stip aan de horizon op het vlak van IT-modernisering en DX?

Danny Allan, CTO en Senior Vice President voor Product Strategy bij Veeam: “Technologie verandert continu en transformeert de manier waarop we zaken doen – vooral nu we allemaal anders dan anders werken. DX maakt het belangrijk steeds goed naar het voortdurend veranderende IT-landschap te kijken om te zien hoe een bedrijf ervoor staat qua oplossingen, uitdagingen en doelen. Het is fantastisch om te zien dat bedrijven overal ter wereld technologie omarmen om de gebruiker beter te kunnen bedienen. Maar het beschermen en beheren van gegevens in de hybride cloud lijkt nog steeds de achilleshiel te zijn. Gegevensbescherming moet zich losmaken van de verouderde legacy-systemen. Het moet slimmer worden en kunnen inspelen op behoeften en veranderende eisen. Zolang bedrijven zich dat niet realiseren en ernaar handelen, is een echte transformatie nog heel ver weg.”

Het kritieke karakter van gegevensbescherming en -beschikbaarheid
Respondenten gaven aan dat data vanuit een IT-omgeving inmiddels de kern van de meeste organisaties is, en het mag dus geen verrassing heten dat gegevensbescherming voor IT-teams heel belangrijk is geworden. Daarbij gaat het niet alleen om het back-uppen en herstellen van data, maar ook om het uitbreiden van de zakelijke mogelijkheden van bedrijven. Toch zijn veel organisaties (40 procent) voor de bescherming van hun data nog steeds afhankelijk van legacy-systemen en zien zij niet altijd hoe groot de negatieve invloed daarvan is op hun bedrijf. De overgrote meerderheid (95 procent) van alle organisaties kampt met onverwachte storingen die gemiddeld 117 minuten duren (bijna twee uur).

Om dit even binnen de context te plaatsen: organisaties bestempelen 51 procent van hun data als ‘belangrijk’ versus ‘normaal’. Een storing van een uur van een belangrijke applicatie kost naar schatting een kleine 62.000 euro, terwijl dit voor een normale applicatie om ruim 56.000 euro gaat. Op basis van deze cijfers en percentages mag je concluderen dat alle data belangrijk zijn en storingen altijd onacceptabel.

“Gegevensbescherming is belangrijker dan ooit om organisaties te helpen bij hun dagelijkse IT-processen en tegelijk bij het vormgeven aan de transformatie en modernisering van IT. Data is nu verspreid over datacenters en clouds door middel van gedeelde bestanden, gedeelde opslag en zelfs SaaS-platforms. Legacy-tools die waren ontworpen om on-premises gedeelde bestanden en applicaties te back-uppen, redden het niet in de hybride of multicloud. Ze kosten bedrijven tijd en geld, terwijl de data gevaar loopt”, aldus Allan.

DX en de cloud
Bedrijven weten dat ze vaart moeten zetten achter de modernisering en transformatie van hun IT om de confrontatie met nieuwe uitdagingen aan te kunnen. Volgens de feedback uit het rapport draait een moderne databeschermingsstrategie vooral om het gebruik van verschillende cloud-oplossingen: het vermogen van een organisatie om disaster recovery (RD) in te zetten via een clouddienst (54 procent), gevolgd door het vermogen om workloads van on-premises te verplaatsen naar de cloud (50 procent), en het vermogen om workloads van de ene naar de andere cloud te verplaatsen (48 procent). De helft van alle bedrijven geeft aan dat de cloud een essentiële rol speelt in een eigentijdse databeschermingsstrategie en dat het in de toekomst naar alle waarschijnlijkheid nog belangrijker wordt. Een echt modern databeschermingsplan vraagt om een complete oplossing die zowel cloud-, virtueel als fysiek databeheer ondersteunt – voor elke applicatie en alle data in welke cloud dan ook.

Allan concludeert: “Bedrijven die al in 2020 met de modernisering van hun infrastructuur zijn begonnen, verwachten hun transformatie door te zetten en hun gebruik van de cloud te vergroten. Legacy-systemen waren bedoeld om data in fysieke datacenters te beschermen, maar ze zijn inmiddels zo verouderd en complex dat ze meer geld, tijd en middelen kosten dan men zich realiseert. Moderne bescherming, zoals de Cloud Data Management-oplossingen van Veeam, doen veel meer dan back-uppen alleen. Cloud Data Management biedt een eenvoudige, flexibele en betrouwbare oplossing die kosten en resources bespaart zodat deze ingezet kunnen worden voor toekomstige ontwikkelingen. Databescherming gebeurt niet langer on-premises in een fysieke omgeving. Bedrijven moeten dus zorgen dat ze over flexibele licenties beschikken waarmee ze makkelijk naar een hybride of multicloud-omgeving kunnen overstappen.”

Andere opvallende punten uit het Veeam Data Protection Trends Report van 2020:

De grootste uitdaging waar bedrijven de komende twaalf maanden mee te maken krijgen, is cybercriminaliteit (32 procent). Ook het gebrek aan vaardigheden om technologie geïmplementeerd te krijgen (30 procent) en het voldoen aan de verwachtingen van de klant (29 procent) werden genoemd als hindernissen voor de komende twaalf maanden.

Het gebrek aan personeel dat vrijgemaakt kan worden voor nieuwe initiatieven is voor 42 procent van de ondervraagde bedrijven de grootste uitdaging als het gaat om databescherming. Ook gebrek aan budget voor nieuwe initiatieven (40 procent) en een gebrekkig zicht op de bedrijfsprestaties (40 procent) werden genoemd.

Iets meer dan de helft van de respondenten (51 procent) denkt dat DX hen kan helpen bij het transformeren van de service aan klanten. Tevens gaf bijna de helft aan dat het zou kunnen helpen bij het transformeren van bedrijfsprocessen (48 procent) en het besparen van kosten (47 procent).

Bijna een kwart van alle organisaties (23 procent) heeft de activiteiten om tot een transformatie te komen al helemaal of grotendeels op de rit.

Bijna een derde (30 procent) van alle organisaties bevindt zich in het beginstadium van de implementatie of planning van de transformatie.

Meer dan een derde van de respondenten (39 procent) gaf aan dat verbetering van de betrouwbaarheid van back-ups de voornaamste reden is om over te stappen naar een ander primair back-upsysteem. 38 procent noemde de lagere kosten voor hardware of software en 33 procent het verbeteren van de return on investment.

Bijna een kwart (23 procent) van de data van organisaties wordt gerepliceerd en maakt bedrijfscontinuïteit (BC)/DR via een cloudprovider mogelijk. Meer dan een vijfde (21 procent) van alle data wereldwijd wordt niet gerepliceerd of ingezet voor BC/DR.

Bijna een kwart van alle data (24 procent) wordt naar de cloud geback-upt door een Back-up as a Service (BaaS)-provider. Bijna een vijfde (18 procent) van alle data wordt niet geback-upt.

Meer dan twee van de vijf organisaties (43 procent) willen binnen twee jaar hun back-ups in de cloud laten uitvoeren door een BaaS-provider.

Over het rapport

Veeam gaf Vanson Bourne, een toonaangevende onderzoekspartner voor de technologiesector, de opdracht begin 2020 een online onderzoek uit te voeren onder 1.550 willekeurig geselecteerde bedrijven en IT-beslissers in 22 landen. De landen die deelnamen waren Argentinië, Australië, België, Brazilië, Canada, China, Duitsland, Frankrijk, Ierland, India, Italië, Japan, Mexico, het Midden-Oosten, Nederland, Nieuw-Zeeland, Oostenrijk, Rusland, Turkije, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zwitserland.

VeeamON 2020
VeeamON is dit jaar een virtuele gebeurtenis. Neem op 17 en 18 juni deel aan Elevate Your Cloud Data Strategy – het is gratis en vanaf elke locatie ter wereld te bekijken. Het evenement bestaat uit twee dagen vol live en interactieve optredens die u helpen alles uit uw data te halen met producten en oplossingen van Veeam en uw DX-plannen te versnellen. Deelnemers horen de laatste inzichten, kunnen naar inspirerende keynotes luisteren en meer dan dertig breakout-sessies bijwonen om hun kennis bij te spijkeren en te ontdekken wat de ontwikkelingen zijn in Cloud Data Management. Keith Urban geeft speciaal voor deelnemers een live concert. Meld u gratis aan voor VeeamON 2020 via http://www.veeam.com/veeamon/register.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024