Wouter Hoeffnagel - 04 juni 2020

Verdachten horen werkstraf en schadevergoeding tegen zich eisen wegens kraken ov-chipkaart

Het Openbaar Ministerie eist een werkstraf van 120 uur en een schadevergoeding van 33.000 euro van een tweetal IT'ers. De 33-jarige verdachten kraakten de ov-chipkaart en konden hierdoor langere tijd gratis reizen.

Het tweetal bekende eerder al de ov-chipkaart gekraakt te hebben, iets wat zij naar eigen zeggen uit 'professionele interesse' deden. Zij stellen in het nieuws over een beveiligingslek in de ov-chipkaart te hebben gehoord en te hebben willen testen hoe moeilijk het was deze in de praktijk te kraken. De officier van justitie meldt aan RTV Utrecht dat de IT'ers hierdoor tussen 2015 en 2017 gratis konden reizen.

Ov-chipkaart meerdere keren geblokkeerd

Translink, beheerder van de ov-chipkaart, blokkeerde meerdere keren de ov-chipkaarten van de verdachten. Zij vroegen daarom nieuwe ov-chipkaarten aan en kraakten ook deze kaarten. De politie spreekt daarom van stelselmatige fraude. De politie is het tweetal op het spoor gekomen met behulp van bewakingscamera's op stations.

De IT'ers hebben de zaak bekend, maar stellen minder schade te hebben veroorzaakt dan Translink claimt. Het OM gaat er vanuit dat de verdachten twee jaar lang dagelijks van en naar werk reisden. De verdachten IT'ers ontkennen dit, stellen niet fulltime te werken, in sommige gevallen thuis te hebben gewerkt en daarnaast soms met de auto naar werk te gaan. De OM heeft de schatting van de geleden schade daarom verlaagd.

'Schade niet goed onderbouwd'

De verdachten stellen daarnaast dat Translink de geleden schade niet goed heeft onderbouwd en mogelijk fraude gepleegd door derden aan hen toeschrijft. De verdachten en hun advocaat zouden hebben geprobeerd een schikking te treffen en de schade te vergoeden. Translink wil echter niet met 'misdadigers om de tafel zitten'.